1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Karácsonyi narancstorta recept

Nyomtat Email


Télen adja magát, hogy sok narancsos ételt készítsünk. Ez a narancsos joghurttorta igazi üdítő lehet a számtalan krémes sütemény mellett. A receptet Kígyósi Józsefné küldte a 2009.-es karácsonyi receptverseny, desszert kategóriába.


Hozzávalók egy 24 cm-es kapcsos tortaformához:
Hozzávalók a tortalaphoz: 10 dkg vaj, 8 dkg cukor (pl. fehér nádcukor), 1 cs vaníliás cukor, 2 tojás, 1 narancs reszelt héja (de a levét is tegyük félre), 15 dkg liszt, 1 púpozott tk sütőpor
Hozzávalók a krémhez: 1 zacskó zselatin (25 gramm), 5 dl kefir, vagy joghurt, 2,5 dl tejszín, 4 narancs, 1 zacskó színtelen tortazselé, 20 dkg cukor (világos nádcukor, de édesítőszer is lehet, pl. stevia)
Díszítéshez: 2,5 dl tejszín, karamell csillagok

 

Karácsonyi narancstorta recept

A puha margarint (vagy vajat) a cukorral, és a vaníliás cukorral habosra elkeverjük.
Egyenként beledolgozzuk az egész tojásokat, a narancs reszelt héját, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet.
Kikenjük margarinnal (vagy vajjal) a kapcsos tortaformát, a masszát belesimítjuk, és előmelegített sütőben kb.170 fokon 20-25 percig sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
A zselatint kb.0,5-1 dl vízzel csomómentesre keverjük, majd fölforraljuk.  
A tésztánál megmaradt narancslevet, a kefirt vagy joghurtot, és a cukrot összekeverjük. Belevegyítjük a zselatint, és hűtőben megdermesztjük.
Közben 2 narancsot meghámozunk úgy, hogy a héjával együtt a fehér részt is eltávolítjuk. Éles késsel kivágjuk a gyümölcshúst, hogy hártya ne maradjon rajta.
Ha a krém megdermedt, lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
A tortalapot visszatesszük a kapcsos formába, majd egy kevés krémmel megkenjük.
Erre a krémágyra fektetjük a narancsgerezdeket.
Rásimítjuk a maradék krémet, kissé megütögetjük a forma oldalát, aztán dermedésig hűtőbe rakjuk.
2 narancs levét a színtelen tortazselével csomómentesre keverünk, felforralunk, majd azonnal a torta tetejére öntünk.
A tejszínt a díszítéshez kemény habbá fölverjük, és a sárga zseléréteg tetejére tetszés szerinti formákat nyomunk.
Kevés kristálycukrot karamellizálunk, és sütőpapírra egy kés segítségével csillagokat húzunk. Ha megszáradtak, a torta tetején dekoratívan elrendezzük.
Elkészítési idő: kb. 1,5 - óra.

 



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

WEBÁRUHÁZ