1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Sütőtök pite recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb 


Amerikában élő ismerősöm, Molnár Zsuzsa küldte ezt a receptet. Hálaadáskor ő ezt a sütőtökös pitét készíti el, amit sokféle aromás fűszerrel tesz különlegessé.

 

 


Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt (fehér), 18 dkg margarin (vagy 10 dkg fagyos vaj és 8 dkg növényi zsiradék, pl. kókuszzsír), csipet só, 6 ek hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez: egy édes sütőtök (közepes méretű), 2 alma, 1 tojás + 1 fehérje, 3-5 ek cukor (pl. nádcukor), csipet só, 1-2 kk fahéj, késhegynyi őrölt szerecsendió, szegfűszeg, és illatos bors (allspice – ha ilyet nem kapunk, kihagyhatjuk), 5 ek nem zsíros sűrített tej

Sütőtök pite recept

A sütőtököt süssük meg tepsiben, de figyeljünk arra, hogy ne égjen meg, csap puha legyen.
Az almákat tisztítsuk meg, vágjuk ki a magházukat és pároljuk meg.
TIPP: A sütőben is párolhatjuk a tök mellett, de arra figyeljünk, hogy az almák gyorsabban megpuhulnak.
Közben a tésztához valókat gyúrjuk össze, ha ragadna, kevés liszt hozzáadásával segítsünk. A kész tésztát tegyük fóliába, és hűtőben pihentessük 1 órát.
Amikor az alma és a tök is puha, távolítsuk el a héjukat, és turmix gépben pürésítsük le őket.
Egy keverőtáléba tegyük bele a tojásokat, a sót, a cukrot és a fűszereket.
Keverjük szép simára, krémesre.
Majd adjuk hozzá a pürét és a sűrített tejet is.
Hűtőben hűtsük le a tölteléket.
A tésztát sütőpapíron nyújtsuk ki 5-7 mm vastagságú körre (a piteforma méretétől függően).
A fodros szélű, hőálló piteformát vajazzuk és lisztezzük ki.
A sütőpapír segítségével tegyük a tésztát a formába, illesszük bele alaposan, majd vágjuk le a kilógó tészta peremeket.
Öntsük a tésztára a tölteléket, majd 180 fokos előmelegített sütőben süssük 40 percig.
A tésztamaradékot nyújtsuk ismét ki, és szúrjunk ki belőle kis virágokat, vagy más formát. Ezek a formák segítségünkre lehetnek a szeletelésben is.
A 40 perc letelte után tegyük rá a pitére ezeket a kiszúrt tésztákat, kenjük át felvert tojással (a tészta peremét is), majd további 20 percig süssük.
A pite langyosan is szépen szeletelhető.
TIPP: A piték tésztája középen általában kicsit szalonnás, ragacsos. Ez a normális. Aki ezt nem annyira kedveli, a sima tésztát süsse félkészre és csak utána öntse rá a tölteléket.

Még több sütőtökös édesség recept:
Sütőtökös, mákos muffin
Narancsos, sütőtökös papucs




Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL