1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Csokimousse torta recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 

 

 

Máté első születésnapjára készítettem ezt a tortát. Bár nem sikerült olyan szépen, mint elterveztem, ízre tökéletes lett: szerintem egy cukrászdában sem vallanék vele szégyent. Az egyes "elemei" könnyűek, de összességében van vele dolog, ezért is ajánlom különleges alkalmakra.

Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 5 ek cukor, 5 ek liszt (fehér tönköly liszt is jó, én azzal dolgoztam), 1 ek kakaópor
Az alaphoz: 18 dkg csokis vajas keksz (győri édes), 10 dkg vaj
A töltelékhez: 3 tojás, 27 dkg étcsokoládé (3 db Tibi ét csoki), 2 ek cukor, 4 dl Hullala, 1 dl tej

 

Csokimousse torta recept

Először elkészítettem a tölteléket, mert ennek dermednie kellett a hűtőben a megfelelő állag miatt. Ehhez gőz felett felfőztem a tojások sárgáját a cukorral.
Amikor elkezdett krémesedni, beletördeltem a csokoládét, és hozzá adtam a tejet.
Teljesen felolvasztottam a csokoládét.
Amikor elkészültem ezzel, félretettem hűlni a krémet.
Amíg hűlt, felvertem a hullalát csak úgy magában. (Szép kemény habja lett, és nem kellett semmit sem hozzá adni).
A tojások fehérjét most nem használtam fel, mert gyerekek is ettek a tortából, de normális esetben ezt is fel lehet kemény habbá verni, és hozzáadni a krémhez.
Amikor eléggé lehűlt, de még folyékony a csokoládé, alaposan, ám óvatosan elkevertem a felvert tejszínnel, majd hűtőbe tettem dermedni a csokihabot.
Ez alatt elkészítettem a torta tetejét, és szélét. Ehhez 5 tojásos piskótatésztát kevertem ki.
A tésztából kivettem úgy kb. 4 evőkanálnyi mennyiséget, ehhez kevertem a kakaóport.
A torta tetejéhez egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt kapcsoztam.
A kakaós masszát, és a sima masszából ugyanennyi mennyiséget 1-1 habzsákba tettem.
Először a kakaós masszából "rajzoltam" csigavonalat a tortaformába, majd a megmaradt csigavonalat a sárga tésztával töltöttem ki. Előmelegített sütőben kb. 5-6 perc alatt kisütöttem.
Még melegen lehúztam róla a sütőpapírt.
A maradék tésztát egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra borítottam, és kb. akkora tésztára simítottam, hogy a kapcsos tortaforma kerülete két darabból kijöjjön (ez sajna nem sikerült, de azért megoldottam a hézagokat is).

csokoládétorta fázisfotók
Ezt a tésztát is pár perc alatt megsütöttem.
Érdemes figyelni, mert mivel vékony, nagyon gyorsan elkészül.
Vegyük ki a sütőből, még mielőtt megpirulna a teteje.
Szintén vegyük le melegen a tészta alól a papírt.
Miután elkészültem a piskótákkal, elkészítettem a torta alját.
Ehhez teljesen porrá mixeltem a kekszet, amit olvasztott vajjal kevertem össze.
A kapcsos tortaformát ismét kibéleltem sütőpapírral, aminek az aljába eloszlattam, és jól belenyomkodtam a vajas kekszet.
Egy órára a hűtőbe tettem.
Közben kiszabtam a torta peremét, és szív alakú szaggatóval pár helyen kiszúrtam (ezt utóbb megbántam, de nem baj).
Amikor összeállt a torta alapja, beleillesztettem a tortaforma oldalába a perem piskótákat (de előtte kibéleltem a peremet sütőpapírral, csak hogy később szépen ki lehessen csomagolni az egészet). Megtöltöttem a habbal, jól beleütögettem (a tortaformát párszor óvatosan az asztal lapjához ütöttem), majd ráhelyeztem a torta tetejét is.
Beraktam a hűtőbe, és másnapig ott tartottam.
Tálalás előtt egy konyhai olló segítségével igazítottam a kilógó peremen.
Porcukorral meghintve tálaltuk.
Annyira finom lett, hogy összesen 1 szelet maradt belőle.



Hozzászólások  

 
#1 lenildi 2011-03-19 22:13
Nagyon jó a recept, többször is elkészítettem, minden alkalommal nagy sikert aratott.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL