1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Citromos-mézes méhkas torta

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 
Hozzávalók a tésztához: 33 dkg liszt, 1,5 tk sütőpor, fél teáskanál só, 22,5 dkg puha vaj, 25 dkg kristálycukor, 80 ml méz, 4 egész tojás, fél tk vanília kivonat, vagy 1 tk mézes sütemény fűszerkeverék
190 ml tej, 2 ek citromlé
 
 
Melegítsük a sütőt 150°C fokra, majd vajazzuk és lisztezzük ki a tortaformát.
Olvasszunk fel egy mogyorónyi vajat, majd kenőecsettel kenjük be a tortaforma belsejét vékonyan.
Így minden kis résbe tudunk vajat kenni.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, sütőport és sót, egy nagyobb tálban pedig a vajat, cukrot és mézet.
A vajas masszához egyenként adjuk hozzá a tojásokat, a kézi mixerrel mindegyiket jól elkeverve, majd keverjük bele a vaníliát.
Alacsony fokozaton keverjük el a vajas masszában a lisztes keveréket és a tejet váltogatva, majd öntsük hozzá a citromlevet.
A tésztát két részre osztva kanalazzuk át a formába oly módon, hogy a közepénél mélyedjen be egy kicsit.

A formába öntött tésztát, az ujjunkkal kenjük rá a szabadon maradt sütőforma felületére. 50-60 percig süssük, és ha a tészta közepébe szúrt fogpiszkáló száraz marad, vegyük ki a sütőből.
15 percig még a formában pihentessük, majd egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A tészta gyakorlatilag kiesik magától a formából, sehol nem ég oda semmi.
Ne ijedjünk meg, ha a tészta színe karamelles, hiszen sok benne a méz és a cukor.
A tészta belül nagyon omlós, puha. Az illata mennyei.

TIPP: A sütési időt igazítsuk a sütőnk teljesítményéhez. 40-45 perc után folyamatosan ellenőrizzük a tésztát. Praktikus lehet a sütőformát sütőpapírral letakarni, hogy az egyébként is könnyen karamellizálódó cukros-mézes tészta, ne égjen oda.

Hozzávalók a vajkrémhez: 18 dkg porcukor, 7,5 dkg puha vaj, 1-2 ek tej, vagy citromlé, 1/4 tk  vanília kivonat
 
Egy közepes tálban keverjük el a hozzávalókat, míg könnyű krémet nem kapunk, majd hűtőbe tegyük félre.
 
TIPP: Citromlével kompenzálhatjuk a mézes tészta édességét.

Hozzávalók a mézes cukormázhoz: 18 dkg porcukor, 1 ek méz, 1-3 evőkanál tej, vagy citromlé
 
A cukorhoz és mézhez folyamatosan adagolva adjunk annyi tejet, míg sűrű krémet nem kapunk.
 
A torta töltése, díszítése:
A vajas krémmel kenjük meg az egyik tortaforma oldalát, ehhez illesszük hozzá a torta másik felét. Figyeljünk oda arra, hogy a tészta legyen teljesen kihűlve, a krém pedig legyen kemény, de kenhető. A tortát helyezzük arra a tálra, amin tálalni szeretnénk, és öntsük rá a cukros mázat úgy, hogy eltűnjön az illesztés helye. Hobbiboltokban kapható, apró méhecskékkel díszíthetjük.



Hozzászólások  

 
#1 Pető Réka 2013-12-08 16:15
Hol lehet ilyen tortaformát rendelni?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL