1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Ciabatta recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb 



Aki egyszer megkóstolta az olaszok ’papucs’ formájú kenyerét, az örök szerelembe esik vele. Nagyon sokáig halogattam az elkészítését, mert időigényes, de az eredmény kárpótolta minden várakozásomat.


ciabatta

Hozzávalók a ciabattához, 3 papucshoz:
A kovászhoz:
250 g fehér liszt
15 g friss élesztő
100 ml víz
Másnap a kenyérhez még:
250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 g friss élesztő
200 ml víz
15 g só


ciabatta

A kovász elkészítése

Este állítsuk össze a kovászt. Ehhez a kéz meleg vízben hagyjuk állni a morzsolt élesztőt, majd egy keverőtálban keverjük össze a liszttel.
Nem kell dagasztani, csak keverjük össze.
Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk ott egy éjszakára a konyhapulton (12-15 óra).

A ciabatta elkészítése lépésről-lépésre fotókkal illusztrálva

Másnap a további vízhez szintén adjuk hozzá az élesztőt, most már csak 10 grammot, és hagyjuk ismét 5 percet állni.
A lisztet kimérjük, összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a vizet, és a kovászt, majd 6-7 percig dagasszuk.
Egy lágy, ragacsos tésztát kapunk, de még véletlenül se adjunk hozzá több lisztet, mert így lesz jó.
Ha készen van, fedjük le, és kelesszük a duplájára.


ciabatta készítése

Ha elég meleg van, gyorsan megkel.
Ha megkelt, vegyünk egy darab sütőpapír, és szórjuk meg bőven liszttel.

ciabatta készítése

Erre tegyük a tésztát, aminek a tetejét is szórjuk meg liszttel, majd óvatosan, hogy a levegőt ne nagyon nyomjuk ki belőle, húzzuk téglalap alakúra.

ciabatta készítése

Hajtogassuk össze.
Először 1/3 részt jobbról középre.

ciabatta készítése

Majd 1/3 részt balról középre.

ciabatta készítése

Végül hajtsuk függőlegesen ketté.

ciabatta készítése

Takarjuk le, és kelesszük ismét a duplájára.
A hajtogatást és a kelesztést ismételjük meg még egyszer.
A második hajtogatás előtt jól látható, mennyire levegős a tészta. Óvatosan húzzuk, és hajtogassuk, hogy minél több levegő megmaradjon benne.

ciabatta készítése

Vágjuk végül 3 részre, és a tenyerünkre téve, óvatosan húzzuk őket papucs alakúra.
Egy rúdból 3 zsemle is vágható tetszés szerint.

ciabatta készítése

Takarjuk le, és ismét kelesszük 15 percet.
A sütőt melegítsük elő légkeveréses fokozaton 250 fokra.
Tegyük be a ciabattakat, a sütő aljába öntsünk egy kis pohár vizet.
10 percig 250 fokon, majd további 10 percig 220 fokon süssük.
Amikor kivesszük, 15 percet pihentessük.
A jó ciabatta kívül nagyon ropog, belül pedig puha, és lyukacsos. Ez pont ilyen!

Süsd meg a köleses, rozsos bagett receptemet is!






Hozzászólások  

 
#7 Bazsa 2014-06-02 11:21
Szeretném kinyomtatni,de nem kiínája fel magát
Idézet
 
 
#6 Ildikó 2014-02-14 13:36
Köszönöm a receptet, bár nem volt itthon tönköly lisztem, de nagyon finom lett és gusztusos :)Ezt biztosan továbbra is sütni fogom a recepted alapján!
Idézet
 
 
#5 Guest 2012-12-06 14:08
Isteni lett.Igen finom ropogos.Köszönö m.
Idézet
 
 
#4 Guest 2012-11-28 18:11
HIdézet - Guest:
Kanadaban elek, olcson megvehetem. Nem erdemes a sok idot tolteni elkeszitesevel. Kedvenc kenyerem.
Udv...Marika

Hát igen, viszont nálunk ingen drága ám a mi fizetésünkhöz, legalábbis itt a Balatonon: 1 db 140 Ft, ami fél Euro,kicsit sokkkkk
Idézet
 
 
#3 Guest 2012-11-12 12:21
Hát ez valami ISTENI finom! Bizony hogy megéri az időt/munkát!! Köszönjük ezt a zseniális receptet is! :)
Idézet
 
 
#2 Guest 2012-11-04 20:49
Nagyon jól néz ki ez a ciabatta kenyér,mivel hogy szeretek sütni és minden receptet kipróbálni,ezt is kipróbálom,remé lem enyém is ilyen jól fog ki nézni,mint ez a képen...
Idézet
 
 
#1 Guest 2012-10-29 19:06
Kanadaban elek, olcson megvehetem. Nem erdemes a sok idot tolteni elkeszitesevel. Kedvenc kenyerem.
Udv...Marika
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL