1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Kürtőskalács recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 4
GyengeLegjobb 



A kürtőskalács receptje egy székely specialitás. A parázson sütött, eredeti recept több hozzávalót is igényel, így főleg nagyobb családi ünnepekkor (esküvő, bérmálás) készítették leggyakrabban. Most szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy csak fesztiválon ehetsz kürtőskalácsot. Receptemből megtudod, hogyan süss otthon tökéletes kürtőskalácsot. A receptet Orbán Rozália küldte a 2010.-es nagy, kelt tésztás receptversenyhez.


Kürtőskalács recept


Miben süssön otthon kürtőskalácsot?


Akinek nincs kemencéje (és azt hiszem, legtöbben így vagyunk ezzel), tegyen két tégla közé, vagy akár egy talicskába parazsat, és azon süsse meg a kürtőskalácsot.


Hozzávalók a kürtőskalácshoz:
1 kg liszt
2 db tojás
14 dkg cukor
10 dkg olvasztott vaj
1 dkg só
3 dkg élesztő
0,5 l tej
1 citrom héja
1 vanília cukor
disznózsír a lekenéshez
+ cukor

kürtőskalács sütése házilag
  • Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.
  • A zsiradékon kívül az egész hozzávalókat jól kidagasztjuk, hozzátesszük a felolvasztott vajat, és azzal is jól kidagasztjuk.
  • Tetejét vékonyan megszórjuk liszttel, és letakarva meleg helyen megkelesztjük.
  • TIPP: Nem szabad túlkeleszteni, mert akkor megszakadozik a tészta, és leesik a fáról .
  • Amíg kel a tészta, készítsük elő a parazsat. Egy jó parázshoz 30-40 perc is kell, ezért érdemes úgy szervezni, hogy a parázs akkor legyen tökéletes, amikor már sütjük a kalácsot.
  • A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk, a fákat bekenjük olvasztott zsírral, majd hézagosan rátekerjük a fára.
  • A sütőfára feltekert tésztát a deszkához nyomkodva megvékonyítjuk, megkenjük olvasztott zsírral, és vastagon cukorba forgatjuk.
kürtőskalács sütése házilag
  • Majd elkezdjük sütni: parázson, szépen forgatva, amíg a cukor szép rózsaszínűre megpirul.
  • TIPP: Nem barnítjuk meg mert akkor kesernyés íze lesz.

Hol, és milyen sütőfát vásároljunk kürtőskalács sütéshez?


  • Kürtőskalács dorongot többnyire népi vásárokon lehet beszerezni.

A sütőfa megvásárlásakor a következőkre figyeljünk.

  • A sütőfának legyen elég hosszú a nyele, különben sütéskor a parázs hőjét csak nagyon nehezen tudjuk elviselni!
  • Lehetőleg minél kúposabb dorongot válasszunk, különben a megsült kalácsot csak nehézségek árán tudjuk lefejteni a sütőről. A megfelelően kúpos sütőről a friss kürtőskalács 15-20 másodperc pihentetés után, könnyedén lecsúszik!

A kürtőskalács sütése nagy hőt igényel ezért a parazsat célszerű faszénből előállítani. (Ha nem elég forró a parázs, akkor a tészta, sütés közben tovább kel a sütőrúdon, így nagy eséllyel bele fog potyogni a tűzbe!)

Forrás: http://www.erdelyivendeghazak.ro


Készítsd el az erdélyi fánk, a pánkó receptemet is!






Hozzászólások  

 
#6 Lindsay 2017-06-17 12:33
I loved ɑs much as you will receiνe carrіed out right here.
The sketch is tasteful, your authored matеriаl stylish.
nonethᥱless, you commɑnd get got an impatience over that you
wish be dᥱlivering the following. unwell unquestionablү come further formerly again ɑs
exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.


Look at my web blog; rіo x Marketing: https://riox.marketing/services-content-marketing/
Idézet
 
 
#5 Góczán Katalin 2013-07-14 22:19
Sikerült nekünk is megsütnünk, az íze finom volt, de valamiért a tészta kissé száraz lett. Ez a tészta minősége miatt lehet vagy a nem megfelelő hőközlés miatt (kissé kevés volt a parázs)?
Köszönettel:
goczka
Idézet
 
 
#4 Guest 2012-10-06 07:37
Nagyon jó recept mennyei finomak lettek a kalácsok!!!!!!! köszi.
Idézet
 
 
#3 Hartvig József 2011-12-21 08:29
http://kepfeltoltes.hu/111122/k_rt_s_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Idézet
 
 
#2 Hartvig József 2011-12-21 08:28
Én így oldottam meg: http://kepfeltoltes.hu/111122/k_rt_s_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Idézet
 
 
#1 nora1988 2011-05-03 16:21
nagyon finom süti minden fajta Ízben szeretem
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL