1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Sós krokodil, kalács recept

Nyomtat Email

 

 

 

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finom liszt, 1 tk cukor, 1 tk só, 1 élesztőkocka, 1 dl majonéz, 2,5 dl tej
Hozzávalók a töltelékhez: 25 dkg gomba, póré (kb. 10 cm hosszú darab), 3+1 tojás, só, bors + 1 tojás a kenéshez

Először a tölteléket készítettem el, hogy kihűljön, mire tölteni kell a krokodilt.
Ehhez a zöldségeket megdinszteltem, 3 tojást keményre főztem. Amikor a zöldségek megdinsztelődtek, a kockákra vágott kemény tojásokat is beleforgattam a raguba, sóztam, borsoztam, majd egy nyers tojással összeállítottam a masszát. Ez azért fontos, hogy töltéskor jól lehessen vele dolgozni, azaz ne essen szét a masszánk.


A tésztát dagasztottam, majd 1 órát  kelesztettem.

TIPP: Ha bizonytalan vagy a kelt tészta készítésében, nézd meg a KELT TÉSZTA KÉSZÍTÉSE VIDEÓT! A videó megtekintése ingyenes, csak be kell jelentkezni hozzá!

A tésztát lisztezett sütőpapíron kb. 50x35 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A vastagsága kb. 1 cm lesz.
Egy derelye vágó segítségével téglalap alakúra vágtam a tésztát. A nyesedéket félretettem (és nem gyúrogattam egyáltalán) a végtagok és a minták elkészítéséhez.
Képzeletben, illetve vékonyka vonásokkal berajzoltam a bevágások helyét.
Derelye vágóval bevagdostam a hajtások széleit. Ezen a képen jól látszik a rajzolat.
Miután bevagdostam a hajtások helyét, a krokodil gyomrába töltöttem a már kihűlt tölteléket.
Ezt követően elkezdtem behajtogatni a hajtoványokat. Minden ráhajtott tészta tetejét vékonyan megkentem felvert tojással. Ennek köszönhetően összetapadtak a hajtások.
Miután felhajtogattam a krokodil testét, a fejét is megformáztam. Ehhez a fejrésznél maradt két fület egymásra hajtottam, majd a tenyeremmel kilapogattam. A szája helyét visszahajtottam.
A maradék tésztából szemöldököt, és szemgolyókat formáztam. Ezek egyik felét, amelyikkel az arcra tapasztottam, szintén megkentem tojással, hogy jobban odatapadjanak.
A feje oldalait, ahol a fogak helyezkednek el, egy nagyobb konyhai olló segítségével bevagdostam. Ezek lettek a fogai.


Szintén a maradék tésztából kialakítottam a 4 lábát.
Az egészet ismét lekentem tojással, a papírról lesöpörtem a lisztet, és letöröltem a tojást. Majd áthelyeztem a sütőpapíron csücsülő állatot egy nagy sütőlemezre, és előmelegített sütőben (170 fokon), 30 perc alatt készre sütöttem. Mivel az én sütőm elég erős, kb. 6 perc sülés után a tésztára tettem egy sütőpapírt, és így sütöttem a továbbiakban.


Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

WEBÁRUHÁZ