1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Mogyorós, csokoládés fatörzs recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb 


A 2014-es Segítsüti kampányhoz készítettem el ezt a mennyei süteményt. Bár a fatörzs, vagy egyszerűbb nevén tekercs nagyon egyszerűnek tűnhet, higgyétek el, ez egy pompás íz kombinációjú sütemény.


Mogyorós, csokoládés fatörzs

Ez a sütemény ráadásul jó célra lesz árverésre bocsátva március 30. és április 2. között a Segítsüti oldalán. Idén, 29 blogger társammal együtt a SUNHANJ alapítványon keresztül sérült, és fogyatékos gyerekeket, az ő sportolási lehetőségeiket támogatjuk, különböző sporteszközök vásárlásával.
Licitálni, és a részletekről olvasni ITT lehet: www.segitsuti.hu
És akkor jöjjön a recept hagyományos, és gluténmentes változata.


Mogyorós, csokoládés fatörzs


Hozzávalók a piskótához:
7 db tojás
100 g (vaníliás) nyírfacukor
115 g liszt
(gluténmentesen: 55 g barna rizsliszt, 60 g Alfa mix keverék)
csipet só
csipet szódabikarbóna

Hozzávalók a krémhez:
200 g étcsokoládé
100 g vaj
1 vanília kikapart belseje
150 g törökmogyoró
60 g nádcukor
pici víz
250 ml teljes tejszín
A dekoráláshoz:
gránátalma
csokicsepp

A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésen 165-170 fokra).
A piskótához kettéválasztjuk a tojások sárgáját a fehérjétől.
A fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük.
TIPP: Én pár kikapart vanília rudat mindig teszek a süteményes cukorba.
Majd a cukros tojáskrémbe keverjük a szódabikarbónás lisztet.
Gluténmentesen a hozzávalóknál jelzett keveréket használunk.
Egy lapos gáztepsit kibélelünk egy darab szilikonos sütőpapírral, és erre kenjük egyenletesen a masszát.
KB. 15 percig sütjük, majd azonnal egy tiszta konyharuhára borítjuk, és szorosan feltekerjük.
A piskótát kihűtjük.
A törökmogyorót ha héjas, először 8-10 percig pirítjuk u180 fokon.
Majd egy konyharuhába borítjuk forrón, és a ruhával ledörzsöljük a magokról a héjat.
Nem biztos, hogy maradéktalanul lejön minden héj, de nagyjából tisztítsuk le, majd tegyük vissza a sütőbe annyi időre, hogy kissé megpiruljanak.
Ha ez megvan, akkor egy serpenyőben olvasszuk fel a cukrot pici vízzel.
Amikor ragacsos, karamelles lesz, hozzáadjuk a pirított mogyorószemeket, és összekeverjük., hogy a karamell befedje a magokat.
Ekkor egy szilikonos sütőpapírra borítjuk, kihűtjük.
A mogyoró 2/3-át finomra őröljük, a maradékot durvára törjük.
AA krémhez a csokoládét a vajjal, és 50 ml tejszínnel felolvasztjuk, majd összekeverjük, és langyosra hűtjük.
Belekeverjük a finomra darált mogyorót is.
A 200 ml tejszínt kemény habbá verjük, és végül ezt is beleforgatjuk a csokikrémbe.
A piskótát megtöltjük a mogyorós csokoládéval, de hagyunk annyit, hogy kívül is befedhessük.
A sütemény tetejét megszórjuk durvára tört mogyoróval, csokicseppekkel, és gránátalmával.








Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL