1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Cukormentes almás pite recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 

 

 

Ez a pite a 2010-es, az év bioterméke céklás-csicsókás kalácskeverék mixből készül. A töltelékben és a tésztában is stevia van, ami egy természetes édesítő, de 0% a kalóriatartalma, ráadásul cukorbetegek is fogyaszthatják. Ez a sütemény ráadásul nagyon finom is. A lisztben tehát porlasztott cékla, és csicsóka is van, ami édesít, az egészségre gyakorolt hatásait már ne is említsük. A lisztes részben van sima és teljes kiőrlésű tönköly, amaránt is. Persze a technika és a pontos arányok titkosak, de számunkra ez a része már nem is olyan fontos, lényeg, hogy tökéletesre van elkészítve, kitalálva.

A liszt beszerzési forrásai: Pásztói Malom termékei (szombatonként Bp.-en, a XII. kerületi bio piacon)

 

Cukormentes almás pite recept

Hozzávalók az alaphoz: 200 g célkás-csicsókás kalácskeverék, 50 g olvasztott vaj, 60-70 ml meleg víz, ½ dkg friss élesztő
Hozzávalók a töltelékhez: 50 g vaj, 700 g savanykás alma hámozva, 1 citrom reszelt héja, és fél citrom leve, ½ mk stevia por, 1 mk őrölt fahéj, 2 ek búzadara (pl. tönkölydara)


A tészta hozzávalóit a bejgli tésztához hasonlóan gyúrjuk ruganyosra.
Majd egy tiszta ruhával lefedve, kelesszük 30 percet.
A tészta a céklától csodás bíbor színű lesz, egyszerűen meseszép.
Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk 1x1 cm-es kockákra.
A vajon kezdjük el párolni.
Amikor már elég puha, fűszerezzük, locsoljuk meg a citrom levével, és adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, valamit a stevia port is.
Húzzuk le a tűzről, és keverjük el benne a darát.
Hűtsük langyosra.
A tésztát vágjuk 2 részre 2/3-ad és 1/3-ad arányban.
Egy 20-20 cm-es szögletes sütőformát béleljünk ki sütőpapírral.
A tészta nagyonn részét nyújtsuk akkora négyzetre, hogy a formába téve 2-3 cm magas peremet alkosson.
Villával szurkáljuk meg pár helyen, majd tömörítsük bele az almás ragut.
A másik tésztadarabot a forma nagyságának megfelelően nyújtsuk ki, majd fedjük be vele a süteményt.
A tetjér is szurkáljuk meg.
220 fokos előmelegített sütőbe tegyük, 5 perc elteltével vegyük vissza a hőmérsékletet 180 fokra, és 25-30 percig süssük.
Akkor jó, amikor a lilás szín elkezd mézeskalács tészta színhez hasonlítani, de semmi esetre se égessük meg. A végeredmény aranyos barnás és a bíbor között lesz.
Majd a formában hagyjuk kihűlni.




Hozzászólások  

 
#6 Rita Konyhája 2011-10-09 09:40
SUE79: Lehet kapni bio boltokban foszfát mentes sütőporokat, próbáld ki azt. Így viszont omlós tésztát készítesz, nem pedig keltet. Javaslom, nézz meg más pite receptemet is a tésztaalapot tekintve. Pl. itt: http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/egeszseges-nassolnivalok/3312-ribizlis-turos-pite-recept-kolessel.html
Idézet
 
 
#5 Rita Konyhája 2011-10-09 09:39
HADFIB: Készítheted teljes őrlésű liszttel is, de az teljesen másként működik. Ez a kalácsmix a csicsóka és a cékla miatt eleve édes. Ha teljes őrlésű lisztből készíted, akkor tegyél a tésztához vagy stevia port, vagy 5 dkg nádcukort. És figyelj a nedvesség felvételre is. Az egyes keverékek nem egyformán veszik fel a folyadékokat.
Idézet
 
 
#4 Rita Konyhája 2011-10-09 09:37
Manóanya: Stevia port reform üzletekben lehet kapni. Vagy interneten: http://www.kokuszdieta.hu/Termekek/Stevia-por/Reszletes-termeklap.html
Idézet
 
 
#3 Manóanya 2011-08-30 10:54
Szia Rita! A lisztkeverák milyen árban van? A stevia porról még nem hallottam, azt hol lehet beszerezni? Köszi
Idézet
 
 
#2 hadfib 2011-08-30 09:45
Szia Rita,
A kalácskeveréket lehet teljes kiörlésu liszttel helyettesiteni? Köszi
Idézet
 
 
#1 sue79 2011-08-30 08:52
Szia Rita!

Nagyon jó kis reformrecepteke t találok itt nálad. :) Egy olyan kérdésem lenne, hogy esetleg ugyanezt a sütit élesztő nélkül hogyan lehetne megoldani úgy, hogy közben az ízértékéből ne veszítsen? (Candidák miatt kérdezem)(szóda bikarbónát szoktak javasolni, de annak olyan jellegzetes utóíze van, ami mindenképpen érződik.)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL