1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Parmezános keksz recept szilveszterre

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 


Egy fergeteges bulihoz nélkülözhetetlenek a finom, sós rágcsálnivalók is. Az nem baj, ha többféle is van, vagy legalább is változatosak, de az sem mellékes, hogy mennyit kell velük pepecselni. Ebben a receptben egy tésztát variálok háromféleképpen szilveszteri hangulatban.

Hozzávalók az alap tésztához: 40 dkg liszt (pl. fehér tönköly liszt), 1 mk sütőpor, 10 dkg vaj, 10 dkg natúr krémsajt, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 1 tk só, 8 ek víz, olaj
Továbbá 1-1 púpos tk paradicsomszósz, és valamilyen zöld színű pesto (én medvehagymásat használtam, amit tavasszal én tettem el), szezámmag, tökmag, egész bors szemek

 

Parmezános keksz szilveszterre

A lisztet keverjük össze a sóval, és a sütőporral.
Majd a szoba meleg vajat, és a krémsajtot kezdjük el a kezünkkel szétmorzsolni benne.
Amikor már kezd morzsalékossá válni, adjuk hozzá a reszelt parmezánt is.
TIPP: Ha csak sima kekszet készítünk, akkor ebben a fázisban adjunk hozzá 8 ek hideg vizet. Ha piros, fehér, és zöld kekszet is készítünk, akkor csak 6 ek vizet adjunk a tésztához.
Amennyire lehet, gyúrjuk össze.
Ebben a fázisban már majdnem jó a tészta.
Vegyük három egyforma részre, és tegyük mindegyik tészta bucit egy-egy edénybe.
A fehérhez adjunk még egy ek vizet.
A piros tésztához a paradicsompürét használjuk fel.
A harmadik tészta pedig a pestotól lesz zöld színű.
Mindegyik tésztát jó alaposan gyúrjuk át, hogy az ízek, és a színek jól átjárhassák.
Lehet pihentetni is, de én azonnal sütöttem őket.
Sütőpapíron liszt nélkül kb. 4 mm vastagra nyújtottam a tésztákat.
A patkóhoz patkó alakú kiszúrót használtam.
Sütés előtt lekentem pici olíva olajjal, és szezámmaggal szórtam meg.

Parmezános keksz szilveszterre, patkó forma

TIPP: Ha nincs patkó alakú formánk, sodorjunk kis rudakat a tésztából (8-10 cm hosszú). Hajtsuk patkó alakúra, majd a sodrófával lapítsuk ki. A patkó végeit késsel egyenesítsük ki.
A lóheréhez pici alakú szívformákkal szúrtam ki a kekszeket.
Sütőpapírral bélelt tepsire 4-4 kicsi szívet rendeztem egymás mellé úgy, hogy lóhere alakot adjanak ki.

Parmezános keksz szilveszterre, lóhere forma

Kicsit lelapítottam őket, hogy összeragadjanak, majd ezeket is lekentem vékonyan olajjal.
Minden levélre tettem egy-egy tökmagot.
A malacokhoz kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam 12 fejet.
A maradék tésztát átgyúrtam, kinyújtottam, és egy vastag filctoll kupakjával (előtte alaposan átmostam), kiszúrtam a malacok orrait (gyűszűvel is lehet).
Az orrokat belenyomkodtam a pofijukba, és mindegyik állatkának 2-2 borszemből alakítottam ki a szemét.

Parmezános keksz szilveszterre, malac forma

Ekkor rátettem őket a sütőpapírral bélelt tepsire, és a maradék tésztából füleket nyomkodtam nekik.
A füleket jól belenyomtam a tésztába, hogy ne essenek le.
Ezeket is átkentem vékonyan olajjal.
Átlagosan 8-10 perc alatt megsültek.
Fontos, hogy egyáltalán ne égjenek meg a kekszek. A fehéren látszik a legjobban, hogy milyen haloványnak kell maradniuk.




Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL