1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Házi keksz sütése recept

Email

Receptoldal szerkesztőjeként azt tapasztalom, hogy az édességről a legtöbb ember nem tud, vagy nem akar lemondani. A hétköznapokra, és főleg gyerekes anyáknak ajánlom, hogy bolti, vagy egyéb nehéz, krémes édességek helyett készítsenek inkább házi kekszeket. Ezeket tényleg gyorsan el lehet készíteni, és összehasonlíthatatlanok a boltiakkal Ebben a cikkben a kekszkészítési tippjeimet osztom meg az érdeklődőkkel, sok recepttel, és egy videóval egybekötve.


A kekszekhez, ugyan úgy, mint a legtöbb süteményhez kellenek száraz, és nedves elemek. Ahhoz, hogy valóban finom kekszeket kapjunk, minőségi alapanyagokra van szükség.

házi keksz recept
házi keksz recept
házi keksz recept

A száraz elemekhez leggyakrabban, és a legegyszerűbb receptekben sima, fehér lisztet használunk. Ha egészségesebbre szeretnénk, akkor javaslom, próbáljuk ki fehér tönköly liszttel.

A lisztet aztán lehet variálni, helyettesíthetni az alábbiak szerint.
- Teljes kiőrlésű, és/vagy graham liszt.
- Apró szemű zabpehellyel, vagy zabliszttel.
- Kalcitonnal, ami egy szezámpehely, és zabkorpa keveréke.
- Kukoricaliszttel (teljes kiőrlésű liszt, és kukoricaliszt keveréke nagyon jó lehet).
- Zabkorpa, zabcsíra, búzacsíra.
- Mogyoró, mandula, dió darabok, vagy porított formájuk.
A variációs lehetőségek tárházának valóban csak a fantáziánk, és az éppen adott lehetőségek szabnak határt. Javaslom, ha valaki szeret sütögetni, és szereti a kekszeket, tartson otthon mindig ezekből, az alapanyagokból.

Az édesítés során használhatunk sima finomított kristálycukrot, ez a legáltalánosabb. Ha viszont szeretnénk egészségesebb megoldásokat is kipróbálni, javaslom, készítsük barna-, vagy nádcukorral, esetleg fruktózzal, vagy steviával a kekszeinket is. A nád-, és a barna cukor nem olvad meg az alatt a kevés idő alatt, amíg egy keksz elkészül, vagy legalább is nem annyira, mint a sima kristálycukor. Ezért ezek használatával is ropogósabb állagot érhetünk el, ami a keksz esetében elsődleges fontosságú lehet.

A sütéshez szükség lehet még valamilyen térfogatnövelőre is, amit lehet sütőpor, vagy szódabikarbóna. Én az utóbbit javaslom inkább.

A nedves elemek általában a következők: valamilyen zsiradék, tojás, és egyéb folyadék (tej, savó, író, citromlé, víz).

A zsiradékok esetében a legáltalánosabb zsiradék a vaj, amit a kekszek sütéséhez használunk. Szóba jöhet még a kacsa- és a libazsír, amik nagyon alkalmasak erre a célra. És megemlíteném a kókuszzsírt is, amit én már egy jó ideje használok sütéshez, főzéshez. A kókuszzsírt, és pálmazsírt azért ajánlom, mert egyrészt nagyon egészségesek, már nálunk is beszerezhetők, és ezektől lesz igazán ropogós a keksz. Tapasztalataim szerint sokkal ropogósabb.

Az egyéb folyadék kategóriában csak megemlíteném, hogy tej helyett lehet bármilyen gabonaitallal is lazítani a keksz masszáját, így pl. zabtejjel, rizsitallal is, amiket tejallergiások is fogyaszthatnak. Sima vajas kekszeket citromlével még pikánsabbá tehetünk. Olvasztott csokoládéval, mogyorókrémmel is próbálkozhatunk.

Extrák: A keksztésztákba keverhetünk továbbá reszelt citromhéjat, kandírozott és apróra vágott gyümölcsöket, magdarabokat, csokoládé darabokat is.

Kapcsolódó receptek:
Nutellás keksz
Citromos, mákos keksz karikák
Kókuszos, mézes keksz
Kukoricás, diós keksz
Márványos keksz

A keksz készítése
A kekszek készítésekor először keverjük össze a száraz elemeket.
Majd a nedves elemekkel együtt keverjünk ki egy viszonylag ragacsos masszát.

Azt követően én kétféle lehetőséget ismerek, amikkel valóban gyorsan készíthetünk kekszeket.
- Az egyik az, amikor a lágy, ragacsos masszából, azonnal kis halmokat teszünk a sütőpapírral kibélelt tepsire. Ezt a legegyszerűbben hideg vízbe mártott evőkanállal tehetjük meg.
Hagyjunk ilyenkor elég nagy távolságot a halmok között, mert a sütés során meg fognak nőni.
Ilyenkor az én kekszeim kicsit magasabbak, szélesebben, és puhábbak. Általában 10 perc kell a sütéshez.

 

házi keksz recept
- Ugyanazzal a tésztával tehetünk mást is, ha mondjuk, van több időnk, vagy előre lefagyasztunk tésztákat. Egy adag masszából két tekercset szoktam formázni.
Kihajtok egy darab alufóliát, vagy folpackot, amire ráteszek egy-egy adag masszát.
Ezt a kezemmel hengerré formázom, majd rátekerem a csomagolóanyagot, amit a két oldalánál fogva kissé megtekerek.
Így egy szalámira megszólalásig hasonlító tekercset kapok.
Ha még aznap ki szeretném sütni, akkor a felhasznált zsiradéktól függően 1 vagy 2 órára fagyasztóba teszem a tekercset (vajjal 2, kókuszzsírral 1 óra).

 

recept fázisfotók

TIPP: Ha még többet szeretnél megtudni a keksz készítéséről, nézd meg a Zabpelyhes keksz készítéséről készített VIDEÓS RECEPTEMET is!


TIPP: A kekszmasszát ebben a formában több hónapra is eltehetjük, majd felhasználás előtt vegyük ki a fagyasztóból, várjunk pár órát, hogy kissé kiengedjen, aztán szeleteljük.

Amikor tehát kellő képen megfagyott, de még vágható a tészta, szeleteljük vékonyabb karikákra.
Tegyük a karikákat sütőpapírral bélelt sütőlapra, és kb. 8 perc alatt süssük őket készre.

Bárhogyan is sütjük a kekszeinket, a sütés után hagyjuk pár percig őket a sütőlapon. Ha azonnal levennénk, akkor könnyen széttörnének. 1-2 perc elég ahhoz, hogy langyosra hűljenek, és lehessen őket átpakolni egy szép tányérra.

A kekszeket dobozba zárva több napig is lehet tárolni, így valóban érdemes nagyobb adagban készíteni.


Még több keksz recept:

Csokis, mogyorós keksz
Csont-erő kakaós keksz
Almás, fahéjas zabpehely keksz
Paprikakrémes zabpehely keksz



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Design Shop