1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Csípős paradicsomlekvár recept

Email

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb 

 



Ezt a lekvárt friss sajtok mellé kísérőnek, vagy salátákhoz, esetleg paradicsomos húsok gazdagítására ajánlom. Igazi különlegesség a csípősségével, ízességével. És egyáltalán nem ördöngösség elkészíteni.

 

Csípős paradicsomlekvár

Hozzávalók 4 db 3 dl-es üveghez: 70 dkg érett paradicsom, 2 ek olíva olaj, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 fahéj rúd (kb. 6 cm hosszú), 1 ágacska rozmaring levele, chili vagy erős paprika ízlés szerint, 50 ml gyümölcsös balzsamecet (nagyon passzol hozzá a barackos balzsam, de ha nincs, tökéletesen megfelel az almaecet is), 1 tk só, 20 dkg nyírfacukor, 2 g agar-agar


Az aprított hagymát dinszteljük meg az olajon egy magasabb lábosban.
A paradicsomot aprítsuk fel, és adjuk a hagymához.
Adjuk hozzá a fokhagymákat, a fahéjat, a rozmaringot, a sót, az ecetet, a chilit, és fedő alatt főzzük addig, amíg a paradicsom meg nem puhul.
Ekkor turmixoljuk le pépesre. Természetesen a fahéj rudat vegyük ki belőle előtte.
Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a nyírfacukrot, és forraljuk fel még egyszer.
Húzzuk le a tűzről és keverjük bele az agar arart.
TIPP: Ha nincs agar-agarja, akkor a szokásos zselésítőt is használhatja a csomagoláson jelzett használati utasítás szerint.
A lekvárokat kigőzölt, fertőtlenített üvegbe töltsük bele.
Miután lezártuk az üvegeket, fordítsunk rajtuk egyet, majd száraz dunsztban hűtsük ki. Így nem kell bele tartósítószer.
Ez a lekvár sajtokhoz illik a leginkább.
Ha vendégeket várunk, készítsünk apró teljes őrlésű kenyérből, vagy bagettből szeleteket. Ezekre kenhetünk natúr krémsajtot, lágy kecskesajtot, vagy akár krémesebb állagú kék penészes sajtot is. Erre kanalazzunk a lekvárból, amit friss bazsalikomlevelekkel díszíthetünk.

1 adag = 50 gramm


TÁPANYAGTÁBLÁZAT Energia g Tápérték
1 adag/- Fehérjetartalom: 1 Vitaminok:
B3-vitamin, E-vitamin
Zsírtartalom: 0
Kalória / 1 adag: 31 Kcal Rosttartalom: 1 Ásványi anyagok:
cink, vas
Szénhidráttartalom: 6
Az értékek Rodler Imre Kalória és tápanyagtáblázata alapján vannak megadva. Az étel gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukorbeteg diétás étrendbe illeszthető.



Hozzászólások  

 
#1 T-Erika 2012-03-22 09:46
Paradicsom lekvárt már készítettem többször, nagyon szeretjük, mert valami isteni :)
Egyszerűbb receptet használok, nem "cifrázom", de ennek ellenére úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű, különleges "találmány" :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL