1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Kovászos uborka kenyér nélkül

Email

Felhasználói értékelés: / 2
GyengeLegjobb 


Itt az uborka szezon. Ilyenkor érdemes későbbre is eltenni belőle. Bevallom, én nem kedvelem a kovi ubit. Viszont anyukáméknál a napokban felfigyeltem arra, hogy nem kenyérrel, hanem burgonyával teszik el. Sokkal finomabb, és ami lényeg, ropogós marad, nem puhul be, és lezárva hónapokig is eláll. A krumplival készülő kovászos uborkát gluténérzékenyek is ehetik.




Hozzávalók a kenyér nélküli kovászos uborkához (5 literes üveghez):
kb. 3,5-4 kg uborka
kb. 2,5 l víz
literenként 1 ek só
1 tk (tartósítószer mentes) ételízesítő
pár szem bors
3-4 gerezd fokhagyma
1 nagy burgonya
1 marék friss kapor




A kovászos uborka krumplival készítése lépésről-lépésre


  • Az uborkákat alaposan átmossuk, egy kis kefével, vagy szivacs dörzsi részével eltávolítjuk a szúrós részeit.
  • Az uborkákat a virágos végüknél (nem a száras végüknél) bevágjuk kereszt irányban elég mélyen.
  • Majd elkezdjük jó szorosan beletenni őket az alaposan kimosott üvegbe.
  • A vizet felforraljuk a sóval, az ételízesítővel, a borssal.
  • Az uborkák tetejére tegyünk pár félbe vágott fokhagyma gerezdet.
  • Legfelülre tegyük a negyedbe vágott burgonyát, és a friss kaprot is.
  • Ekkor öntsük fel a vízzel az uborkát.
  • Az üvegre tegyünk egy tányért, és egy nehezéket, majd tegyük legalább 3 napra napos helyre. Ha van erkélyed, az a legmegfelelőbb.
  • Amikor elkészül az uborka, még szép áttetsző rajta a víz. 10-12 óra múlva már zavarossá válik a víz, és kezd bugyborékolni, forrni.
  • Pár nap után távolítsuk el a burgonyákat, a kaprot is, a levet át is szűrhetjük, végül tegyük hűtőbe.

TIPP: Anyukám azt mondja, hogy ha lezárja az üveget rendesen, akkor a pincében több hónapig is eláll így a kovászos uborka, és akkor is ropogós marad.


Szereted a házi eltevésű dolgokat? Nézd meg, hogyan teszem el a zamatos paradicsomlevet is!






Hozzászólások  

 
#8 Concetta 2017-08-19 02:22
The waү to hahk 8 Ball Pool cash wih chewat engine
6.4.

Have a l᧐ok at my website ... 8 Ball pool cheats: http://8ballpoolcoins.livejournal.com/
Idézet
 
 
#7 Czakó Bálintné 2017-06-27 12:59
Már többször tettem így el, mivel a családban vannak glutén-érzékenyek!
Nekem mindig sikerült és finom ropogós maradt az ubi!
Én nem forralom fel a vizet, meleg vízben oldom fel a sót, azt öntöm az uborkára.
Idézet
 
 
#6 Takács Ottó 2015-08-11 11:53
Köszönöm a receptet, de a forró víztől odalett a dunsztos üvegem!...
Idézet
 
 
#5 Hollósné Illés Mária 2013-08-17 17:40
Köszi a receptet, nekünk nagyon bejött, finom ropogós lett!! :))
Idézet
 
 
#4 Dévényi Mónika 2013-07-07 12:27
Nem tudom jól olvasom forró vízzel öntikek fel? Én mindig szobahőmérségle tűre hűtöttel szoktam felönteni. Nem lesz fött az ubi?
:) Móni
Idézet
 
 
#3 Csizmadiáné Mikola A 2013-07-07 10:52
Nekem is most készül, kenyérrel, de ki fogom próbálni így is. Kíváncsi vagyok mennyiben más. Én imádom a koviubit, de csak az ilyen házit, a bolti nem is hasonlít rá. Üdv: Anna
:)
Idézet
 
 
#2 kata 2013-07-07 06:50
Tökéletes,és lisztérzékenyek is fogyaszthatják!
Idézet
 
 
#1 Varróné Juhász Judit 2010-08-18 22:23
Mi is ezt a receptet használjuk Rita, nagyon finom, ajánlani tudom mindenkinek, hogy próbálja ki! :-)
Üdv.,Judit :-)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL