1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Sárgabarack lekvár egészségesebben

Email

Sok levelet kaptam mostanában azzal kapcsolatosan, hogy steviával lehet-e, és ha igen, hogyan lekvárt készíteni. Ebben a receptben ezt is ismertetem, és tapasztalataimat is leírom. És ha már lekvárt főztem, készült egy nádcukros változat is. Természetesen mindkét változat mesterséges tartósítószer nélkül készült.

 

sárgabarack lekvár

Mindkét receptben kiemelném, hogy mesterséges tartósítószer nélkül (szalicil), zselésítő anyag hozzáadása nélkül, valamint finomított cukor nélkül készültek a lekvárok.
Ha valaki az egészséges étkezésre törekszik, akkor a lekvárok esetében is törekedni kell az ártalmas anyagok kihagyására. Hiszen a lekvárt is megesszük, és megetetjük családunkkal, gyerekeinkkel.
Biztosíthatok mindenki arról, hogy ezek a verziók sem drágábbak a megszokottnál, lévén a stevia esetében cseppekről van szó, a nádcukorból pedig ekkora mennyiséghez 20 dkg is bőven elég.

Hozzávalók a steviás változathoz: kb: 1,3 kg sárgabarack, 40 csepp Suncare stevia csepp (vagy ha valakinek por steviája van, kb. ¾ tk mennyiség)
Hozzávalók a nádcukros verzióhoz: kb. 1,3 kg sárgabarack, 20-25 dkg nádcukor

sárgabarack lekvár
A barackokat alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd burgonyanyomóval áttörjük.
Az egészet, kisebb adagokban leturmixoljuk, vagy aki nagyobb mennyiségben készíti, le is  darálhatjuk.
Egy-egy nagyobb edényben az édesítők hozzáadásával 15-20 percig főzzük, rotyogtassuk a lekvárokat.
Még a főzés előtt gondoskodjunk az üvegek sterilizálásáról.
Vagy ecetes forró vízben mossuk át őket, vagy gőzöljük ki.
Az üvegeket, és a fedőket szárítsuk meg alaposan.
A kész lekvárokat öntsük az üvegek nyakáig.
A szájukra csorgó, mellé löttyenő lekvárt töröljük le.
Majd zárjuk le az üvegeket.
Fordítsunk rajtuk egyet, majd tegyük őket száraz dunsztba.
Ehhez egy kosarat, lavórt, kádat is igénybe vehetünk. Béleljük ki a tárolót vastag pokrócokkal, ebbe tegyük az üvegeket. Majd fedjük be őket további takarókkal.
2-3 napig ne bolygassuk a dunsztba tett üvegeket. Hagyjuk, hogy lassan hűljenek ki.

Megjegyzés: Ezek a lekvárok gyors verziók. Mivel nem főztem őket túl sokáig, nem volt idejük ahhoz, hogy elpárologjon a nedvesség (gőzzel), és besűrűsödjenek. De így is jó állagú lett mindkét verzió. A steviás kicsit sűrűbb volt forrón is. Ha sűrűbbet szeretnénk készíteni, ennyicske idő alatt, akkor gyümölcs pektinnel zselésíthetjük őket.


Még több recept, és tipp:
Lekvár, és dzsem készítése kezdőknek
Áfonyás, ribizlis, almalekvár



Hozzászólások  

 
#1 Róz 2011-05-01 12:38
Mikor ezt írod "Fordítsunk rajtuk egyet", akkor úgy érted, hogy fejjel lefelé tegyük a kosárba? Köszönöm a választ!!

Róz
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

WEBÁRUHÁZ