1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Szezámos pulykanyársak ananászos salsaval recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 

 


Ez a szezámos sült pulykanyárs recept több konyha jellegzetességeit is magán viseli. A mexikói salsa, az indonéz szezámos húspác, és a dél-amerikai édesburgonya mind egyedi karaktert adnak az ételnek. A végeredmény minden várakozáson felüli. Viszonylag gyorsan elkészíthető, egészséges recept.

 

Szezámos pulykanyársak ananászos salsaval recept
Ezt a receptet a egy különleges alkalomból készítettem el. Először jelentkeztem a már jól ismert VKF-re, ahol éppen akkor afrodiziákumokból kellett Duende kiírásában recepteket készíteni. Az ötlet: Legyen édes. Gyümölcsös-pikáns hús. Legyen benne szezám is (épp volt itthon egy üveg tahini – szezámpaszta). Elővillantak korábban látott képek, elképzeltem az ízeket, és összeállt a kreáció. A végeredmény nagyon szép, színes, és varázslatosan finom lett. Ráadásul nem sok idő ment el rá. Az előkészületek kb. 20. percet, és az elkészítés is majdnem ugyanennyi időt vett igénybe. És nevezetesen, hogy milyen vágykeltő alapanyagok, és formák vannak benne: chili, hagyma, szezám, koriander, és a nyársak formájáról se feledkezzünk meg


Hozzávalók (szigorúan) 2 főre:
A húshoz: 35 dkg pulykamell filé, 2 ek tahini (szezámpaszta), 2 ek édes szójaszósz, fél citrom leve, 1 tk nádcukor, só
A salsához: 1 kisebb friss ananász, 10 dkg fekete olíva bogyó, fél chili paprika, 1 kisebb lila hagyma, 1 csokor petrezselyem (vagy koriander), fél citrom leve, só, őrölt színes bors
Továbbá 50 dkg édesburgonya, 2 ek olíva olaj, só, őrölt színes bors


A húst vágjuk 6-8 db hosszúkás, vékony csíkra.
A pác hozzávalóit keverjük ki, majd kenjük át vele a húscsíkokat, és legalább 1 órát érleljük így a hűtőben.
A salsa hozzávalóit vágjuk apró kockákra, az olíva bogyó kivételével.
Keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, a fél citrom levével keverjük át.
Szintén legalább egy órát érleljük a hűtőben.
Az édesburgonyát mossuk meg alaposan, vágjuk kb. 1 cm vastag karikákra.
Tegyük őket egy zacskóba, öntsünk rá olíva olajt, zárjuk be a nyílást, majd rázzuk jól össze, hogy az olaj mindenhol rátapadhasson a burgonyakarikákra.
TIPP: Ha előre szeretnénk készülni, akkor ezeket végezzük el korábban, majd tegyünk mindent lezárva a hűtőbe felhasználásig.

A sütés pillanatában:
A burgonyákat tegyük egy fóliával bélelt tepsire, és 200 fokos sütőben 15 perc alatt süssük készre.
A pácolt húscsíkokat húzzuk bambusz nyársakra.
Tegyük a nyársakat egy forró, szögletes, nagyobb serpenyőbe, esetleg pici olíva olajt önthetünk alá.
Tegyünk rájuk egy fóliadarabot, és egy deszkával nyomjuk le.
Minden oldalukat 5-5- percig süssük.
Tálaláskor őrölt sóval, és borssal megszórhatjuk a köretet.





RECEPTEK

Add a Startlaphoz