1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

A vashiányos étrend negatívan befolyásolja a gyerekek szellemi fejlődését

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 

 


Magyarországon az 1-3 éves gyerekek táplálási szokási bizonyítottan hiányosak - derül ki egy hiánypótló felmérésből.


Legnagyobb probléma, hogy a szellemi fejlődésükhöz nélkülözhetetlen vasból messze nem fogyasztanak elegendő mennyiséget, sóból viszont négyszer annyit, mint kellene.

Magyarországon hiánypótlónak számító, városi reprezentatív felmérést készített a Magyar Gyermekorvosok Társasága, amely során 211 édesanya három napos táplálási napló kitöltésével segített az 1-3 éves magyar gyermekek tápláltsági állapotának felmérésében. "Egyértelműen kirajzolódott a kutatásból, hogy a magyar lakosság rossz táplálkozási szokásai már kisgyermekkorban tetten érhetők: ugyanis minden harmadik gyerek biztosan vashiányos, és 80 százalékuk nagyon kis mennyiségben kap szervezetének szükséges vasat" - kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Dr. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke. "Bár a vasszint utólagos kezeléssel helyreállítható, de a vashiányos étrend visszafordíthatatlan következményekkel is járhat: negatív irányba befolyásolja a szellemi fejődést, viselkedési zavarokat okozhat, és háttere lehet a későbbi rossz iskolai teljesítménynek is"- magyarázta Dr. Zonda Igor, házi gyermekorvos. "Épp ezért egyetlen megoldás a csecsemő-illetve kisdedkori vashiány megelőzése vasban dús ételekkel."


A cikk folytatásában választ kaphat az orvosok által javasolt megoldásokra is. Klikkeljen a folytatáshoz


Tartalmi partnerünk. A www.betegszoba.hu

 

Rita konyhája kiegészítés:
A vas leginkább a vörös húsokból, és a májból tud felszívódni, ezért ezek fogyasztása is javasolt. Növényekből főként a bab, dió, brokkoli, spenót, spárga jöhetnek szóba. Valamint  a tojássárgája is hasznos vasforrás. A vas C-vitamin fogyasztással együtt szívódik fel a legjobban, így ha vasforrást fogyasztunk igyunk mellépéldául egy pohár frissen facsart narancslevet is.

Brokkoli receptek
Marha húsos receptek
Tojásos ételek
Májas receptek

 
RECEPTEK

Add a Startlaphoz