1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Funky pho – vietnámi street food mindenkinek

Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb Nagyon ritkán járok étterembe, pedig szeretnék, csak valahogy nem jön össze. Most itt a nyár, amikor valóban a szabad időmet töltöm, gyerekek nyaralnak, és én végre felpattanhatok a bringámra, és bárhová elmehetek mondjuk ebédelni. Így jutottam el Éváékhoz is a Funky Phoba (ejtsd fö). Azonnal lett közös pont, a bringázás. Hiába, ez is ugyan úgy trendi most Budapesten, mint a street food, amit Funky Phoék profi szinten űznek.
Őszintén szólva, már hetek óta a pho levessel van tele a facebook hírfalam, és már nagyon fúrta az oldalamat a kíváncsiság, amikor végre összejött a nagy találkozás.


A Mozsár utcai üzlet nem túl nagy, de annál funkysabb. Nekem amúgy nagyon tetszik a név. Sokat beszélgettünk arról Évával, hogy vajon mi emeli ki a fővárosi vietnámi éttermek közül őket ennyire. Szerintem az egyik ilyen a nevük. Vagány, menő, dinamikus, egy olyan hely neve, ahová már eleve örömmel megy be az ember. A budapesti, helyi lakos. Végül pedig garantáltan fülig érő mosollyal távozik. Na jó, meg egy kis szzzzzzvel, mert a chili az brutális. De ez pontosan így jó, és én amúgy is imádom.

A Funky Pho Budapesten egyedüli módon viszi a dél vietnámi, azaz saigoni vonalat. Ez a konyha sokkal ízesebb a sok zöld fűszernövénynek és zöldségnek köszönhetően. Halkan megjegyzem, az ízek robbanása ugyan olyan trend most, mint a sok zöldség felhasználása és elfogyasztása, ami az egészséges táplálkozás szerintem legelső lépése.

pho

A pho


Az étkezde ételválasztéka szűk. Vannak fix ételek, ezek közül is a pho leves a fő fogás, ami valójában egy rizstészta alapú, nagyon ízes marhahúsleves. Ha valaki azt gondolná, hogy nem lakik jól egy levessel, annak előre jelzem, a kimért adag egy főre 20 dkg főtt rizstészta. Innen indul. Erre jön még valamilyen hús, ami lehet húspogácsa, marhalábszár, hátszín, vagy bélszín. Pazar mind. Én húspogácsásat választottam (fél adagot ). A tésztára helyezik a nyers, nagyon vékonyra nyújtott húspogácsát, és azt öntik nyakon forró alaplével. A hús azonnal megfő, és valami szuper íze és állaga lesz. Ezt követően Éva szerint kötelező jelleggel citromot kell facsarni a levesbe, mert az hozza elő a levesben rejlő valamennyi ízt. Igaza volt, de nem is kételkedtem a szavába, hiszen elmesélte, hogy pár évvel ezelőtt csak azért utazott ki Vietnamba, hogy megtanulja ennek a konyhának minden fortéját. A phobe volt még csíra, amit imádok, és persze én mindent belepakoltam, amit még mellé kínáltak, a brutális chilipasztát, és a halszószban pácolt répát is. A levesünket számtalan vágott zöldfűszer koronázta. Hát csak hümmögtünk, és megállapítottuk barátnőmmel, hogy ha már nagyon unjuk majd a saját főztünket, akkor tutira átmegyünk a Funky Phobe. Úgy is a szomszédban lesz.


nyári tekercs

Nyári tekercs mogyorószósszal

Ettünk még nyári tekercset, mogyorószósszal. Nekem ebben a tészta már annyira nem jött be, de csak azért, mert nem nagyon vagyok tésztás, viszont a mogyorószószos mártogatós tálkát sikerült fényesre tunkolnom.

Éva készített még nekünk igazi vietnámi kávét is. Barátnőmmel azon morfondíroztunk, hogy melaszos vagy mogyorós-e az illata az őrölt kávénak, mondanom sem kell, nem jutottunk konszenzusra, de a végeredményt ugyan olyan békésen és örömmel fogyasztottuk el.

vietnámi kávé

Készül a kávé


Közben beszélgettünk. Sokat. Azon kívül, hogy nekem nagyon bejött és átjött ez a budapesti vietnámi feeling, azt kell, mondjam, ez a konyha nagyon egészséges. Csupa friss árut használ, kivéve persze azokat az autentikus hozzávalókat, mint a halszósz, vagy rizstészta. Apropó rizstészta.


A Funky Phoben minden étel gluténmentes. Sőt, tej és tojásmentes is. Mindenmentes.


Náluk aztán tényleg nem kell senkinek azon gondolkodni, mit egyen, ha van valami ételallergiája. Ha mondjuk, a mogyoróra van érzékenysége valakinek, azt egyszerűen csak köszöni szépen, nem kéri az ételére.
Amúgy, köszönöm szépen, én szerettem úgy, ahogy volt.

Funky Pho, V. kerület, Mozsár u. 7.
Kedd- szombat 11.30 – 21.00RECEPTEK

Add a Startlaphoz