Most már tudom, hogyan működik a napelem

Alapvetően tájékozott és érdeklődő embernek tartom magam, de tudom, hogy mindig van hova tovább fejlődni. Szeretek új dolgokat megtanulni és új praktikákat elsajátítani. Mindig azon vagyok, hogy minden nap tanuljak valami újat, még akkor is, ha valami apróságról van szó. Sok-sok napilapot és folyóiratot olvasok, rengeteg könyvet forgatok havi szinten és persze a közösségi médiában feltűnő hírekkel kapcsolatban is igyekszem naprakész maradni.

Ez egy olyan „rutin”, amit szerintem mindenkinek követnie kellene. Nem csak azért, mert nagyon fontos, hogy tájékozottak legyünk az élet minden terén. Azért is, hogy mások szemében is mi lehessünk azok, akikhez sok mindennel lehet fordulni, akikkel sok mindenről lehet beszélgetni és akik mindig mindenre tudják a választ.

Nekem ez leginkább azért is fontos, mert szülő vagyok. Mindannyian tudjuk, hogy a gyermekek előbb utóbb belépnek abba a korba, amikor mindig csak kérdeznek és kérdeznek. Mindent tudni akarnak, mindenre kíváncsiak és addig nem nyugodnak el, amíg nem tudják a választ.

Én szeretem, ha mindenben tudok nekik segíteni és minden kérdésükre tudok kielégítő választ adni. Még ha nem is értik sokszor, hogy miről is beszélek, ez egy nagyon fontos folyamat a fejlődésükben.

Eddig még nem sokszor volt olyan, hogy meg tudtak volna fogni a kérdéseikkel. Mivel még kisebbek, főleg egyszerű és mindennapi dolgokra kérdeznek rá. Viszont, ritkán tényleg van, hogy olyan kérdéssel rukkolnak elő, amire egyáltalán nem számítok és kétségbeesetten kell kutatnom a válaszok után.

Pont emiatt olyan fontos a fejlesztésük, hiszen nem tudhatjuk, hogy mi jár a pici fejükben és milyen összetett gondolatmeneteik is vannak pontosan, annak ellenére, hogy gyermekek. Nem is gondolnánk, hogy mennyi minden jár az agyukban napi szinten, és hogy mennyire is szeretnék megismerni ezt a számukra még teljesen ismeretlen világot, ami körül veszi őket.

Valamikor a múltkor a kanapén ültem az egyikükkel, és szintén egy hasonló esetbe botlottunk. Bár a kisfiam egyáltalán nem bonyolult vagy különleges kérdést tett fel nekem, én mégsem tudtam rá a választ. A kérdés nem volt más, mint az, hogy hogyan működik a napelem. Már több éve van napelemes rendszerünk, de azt, hogy pontosan hogyan is működik a berendezés, még én sem tudom teljesen.

Utána kellett néznem a válasznak, hogy kisfiamnak, illetve magamnak is meg tudjam magyarázni a dolgot.

Azt ugyebár mindenki tudja, hogy a napelemekkel a napfényt alakítjuk át villamos energiává. Ezt a napelemes rendszerben található félvezető – ami leggyakrabban kristályos szilícium – teszi lehetővé.

A napelemekben nagyméretű szilíciumkristályok helyezkednek el, amelyek vékonyabb részekre vannak elvágva. Ezeket nevezzük celláknak, amik villamosan vannak összekötve egy vezetővel. Ez a szerkezeti rész egy lemezre van felragasztva, amelynek a teteje üveggel van légmentesen lelaminálva.

Ezzel azonban még nem érkeztünk el ahhoz, hogy hogyan is alakul ez a fény felhasználható árammá. Itt jön képbe ugyanis az inverter, amely a napelem rendszer egyik legfontosabb része. Ez a szerkentyű, ami kinézetre csak egy egyszerű kis doboznak tűnik, átalakítja a napelemből érkező áramot váltóárammá. Az energiát ebben a formában már mi is fel tudjuk használni és be tudjuk vezetni a hálózatba is.

Az inverter amellett, hogy segíti a rendszer működését, betölt egy úgynevezett védelmi funkciót is, hiszen, ha áramkimaradás következik be, akkor lekapcsolja a teljes rendszert, hogy abban ne keletkezzen semmilyen kár.

Iverterből több típus is létezik. Az, hogy neked milyenre lesz szükséged, többnyire az áramszolgáltatódtól függ, illetve, hogy a rendszer szigetüzemű, hibrid, vagy esetleg hálózatra kapcsolt.

A változatok között a különbség abban rejlik, hogy amíg a hálózatra csatlakoztatott rendszerek működéséhez egy ad-vesz mérőóra szükséges, addig a szigetüzemű rendszerek akkumulátorokkal működnek, amik az áram tárolására szolgálnak.

Összességében mindegyiknek a működése hasonló, sőt, alighanem megegyezik, de az áram tárolásával kapcsolatban fedezhetők fel különbségek és eltérések.

Ez tehát a válasz arra a kérdésre, hogy hogyan működik a napelem. Persze ezt egy kicsit átfogalmazva és jobban gyermeknyelven kellett előadnom ahhoz, hogy kisfiam is megértse, de teljesen világossá vált számára is a folyamat.

Na de hogy honnan is szereztem ezt a rengeteg hasznos információt? Mindent a napelemrendszer.info oldalon találtam meg.

Ezen az oldalon minden információt megtalálhatsz a napelemes rendszerekről. Igen, szó szerint mindent. Hosszú cikkek szólnak arról, hogy hogyan működik a napelem, hogy milyen rendszerek vannak, hogy milyen árakon mozognak jelenleg ezek a rendszerek és minden aktualitásról is beszámolnak.

Ha valamilyen napelem piaci hír vagy újdonság robban be a köztudatba, ők biztos, hogy már írtak róla és megmagyarázták az aktuális helyzetet. Mindig naprakész információkkal szolgálnak és teljesen érthetően mutatják be a szakmai dolgokat is. Így még annak is könnyen érthető minden tartalom, aki nem jártas a napelemek világában és nem egy műszaki zseni.

Azért is ismerem ilyen jól ezt az oldalt, mert rajtuk keresztül lett napelemes rendszerünk. Az oldal üzemeltetője ugyanis egy egész országra kiterjedő partnerhálózattal rendelkezik, akik mind napelemek telepítésével foglalkoznak.

A napelemrendszer.info oldalon van lehetőség kitölteni egy ajánlatkérő űrlapot, ahol a személyes adataidat kell megadnod, illetve azt, hogy mekkora is a jelenlegi villanyszámlád összege.

Az alapján, hogy melyik megyében szeretnéd a telepítést, az illetékes partnerük fel fogja veled venni a kapcsolatot.

Egy ingyenes helyszíni felmérés keretein belül a kiérkező szakemberek megállapítják, hogy otthonodnak milyen és mekkora napelemes rendszerre van szüksége, valamint kapacitása. Ellenőrzik például a házad tájolását, az árnyékoló tényezőket, a tető dőlésszögét és a tetőszerkezet stabilitását is. Ezek után pedig, ha mindenkinek megfelelnek az eredmények és a feltételek, megkezdődhet a kivitelezés folyamata.

Tehát a kivitelező nem a napelemrendszer.info, hanem a velük kapcsolatban álló valamelyik partner.

Nem csak egy ajánlatkérő űrlapot találsz azonban az oldalon, hanem egy segítség kérő lehetőség is van. Itt szintén a személyes adataidat kell megadnod, azonban van egy szövegdoboz is, ahova leírhatod kételyeidet és kérdéseidet.

Először azonban érdemes a gyakori kérdésekhez nyúlni, ahol csomó, rengetegszer előforduló kérdés fel van sorolva és hosszasan kifejtve vannak megválaszolva.

Szentelnek egy külön oldalt a napelem pályázatoknak és támogatásoknak is. Itt fel van sorolva minden olyan kedvezmény, amit magánszemélyek igénybe tudnak venni. Írnak az otthonfelújítási támogatásról, a vissza nem térítendő támogatásról és a különböző finanszírozási lehetőségekről.

Én mindenkinek nagyon ajánlom a napelemrendszer.info oldalt, aki napelemet szeretne otthonának vagy vállalkozásának. Saját tapasztalatból mondom, hogy remek partnerekkel dolgoznak, akikben biztos, hogy senki sem fog csalódni.

Azonban, ha nincs a terveid között a napelemes beruházás, akkor is érdemes lehet átnézned az oldalt, hogy mindent megtudhass a napelemes rendszerekről. Ne feledd: fő a tájékozottság!

About Rita

Check Also

Mi mindenre jó egy online éttermi rendszer?

Lássuk csak… Számtalan pozitívummal jár együtt, ha online éttermi rendszerrel dolgozik egy vendéglátóegység. Mérettől és …