3 ok, amiért az automata húskeverővel jobban jársz (kézi és gépi húskeverők)

Amikor valaki húskeverőt szeretne vásárolni, az első kérdés, amelyet tisztáznia szükséges, hogy kézi vagy automata húskeverőre lesz-e szüksége. A döntést több szempont is befolyásolhatja, így most bemutatjuk a két terméktípust, s elmondjuk, milyen érvek szólnak az elektromos húskeverő mellett. 

Mindkét típusnak vannak előnyei, így például a kézinek az, hogy olcsóbb, s ha csak azért vásárolnánk húskeverőt, hogy némi saját készítésű hurka, kolbász vagy virsli kerülhessen otthon az asztalra, akkor a manuális változat is megfelelő lehet.

Más kérdés, ha kisüzemi vagy ipari felhasználás a cél, illetve, ha saját fogyasztásra nagy tömegű húst akarunk feldolgozni, mert akkor egyértelműen automata húskeverő készülékben érdemes gondolkodni.

Kapacitás és hatékonyság

A kézi változat alapvetően arra alkalmas, hogy kis mennyiségű húst keverjünk el vele. Az automata készülékkel – 10 perces ciklusidőt alapul véve – viszont akár 4-500 kg tömegű hús is feldolgozható óránként. Ha a gépet üzemi területen használjuk, ahol nagy mennyiségű húst kell bekeverni, rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg, ha a manuális helyett az elektromos húskeverővel dolgozunk.

Minőségi szempontok

Otthoni feldolgozás során is fontos szempont, hogy az elkészült húsáru jó minőségű legyen, s azon túl, hogy az élelmiszer ízletes legyen, elvárjuk azt is, hogy a látványa megfelelő legyen. Ha azonban nem saját fogyasztásra szánjuk, hanem üzleti céllal dolgozzuk fel a húst, még fontosabb, hogy kiváló minőségű legyen a végeredmény.

Fontos leszögezni, hogy kézi és gépi keveréssel nem ugyanazt az eredményt fogjuk elérni. Az automata húskeverő ugyanis sokkal alaposabban keveri el a hozzávalókat, a húsokat és a fűszereket, mint manuális társa, így a teljes húsmennyiségben egyenletesebben oszlanak a fűszerek, ami jobb ízt, magasabb minőséget eredményez.

Az elektromos húskeverő készülékek esetében a szabályozható keverési sebesség megakadályozza, hogy feldolgozás közben kicsapódjon a húsból a zsír, s megfőjön a magasabb hőmérséklet miatt, ami pépes állagot eredményezne, s felszeletelésnél szabad szemmel is jól látható és érzékelhető lenne.

Ennek kiküszöbölésére hűtött, 0 fokos hússal szoktak dolgozni, azonban a piacon kapható nagykonyhai gépek töredéke rendelkezik csupán olyan erős villanymotorral, amely elbírja a fagyott hús jelentette terhelést.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy élelmiszer feldolgozásáról lévén szó, nem hagyhatók figyelmen kívül a higiéniai szempontok.

A kézi húskeverés általában azt jelenti, hogy a feldolgozandó húsmennyiséget egy nagy ládába teszik, és szó szerint kézzel keverik, ami nem túl higiénikus normál körülmények között sem, hiszen az emberi bőrről különféle kórokozók juthatnak az élelmiszerbe. Koronavírus járvány idején azonban ez kifejezetten veszélyes.

Némely automata készülékek rendelkeznek kiürítés funkcióval, amely lehetővé teszi, hogy ne kézzel kelljen kiszedni a tartályból a húst, így a feldolgozás jóval higiénikusabb lesz.

Tisztíthatóság, higiénia

Szintén elsősorban higiéniai szempontok miatt fontos, hogy a termék szétbontható legyen, ugyanis ez teszi lehetővé, hogy használat után alaposan meg tudjuk tisztítani a gépet. A nem megfelelően tisztított, szennyezett eszköz akár súlyos fertőző betegségek forrása is lehet, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő figyelmet szenteljünk az eszköz rendszeres és alapos tisztításának.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy amennyiben kisüzemi vagy ipari felhasználás a cél, esetleg otthon szeretnénk nagyobb tömegű húst feldolgozni, akkor az elektromos húskeverőben érdemes gondolkodni.

About Rita

Check Also

grp rács

Mindig jó választás az GRP rács

A biztonságos közlekedésre nem csak az utcán van igény, hanem a különböző munkahelyeken ugyanúgy. Egy …