Néha fontos, máskor nem a mai névnap

A kedvesség nem kerül semmibe szokták mondani és mennyire igaz ez. Tény, hogy az emberek többsége a folyamatos hajtás miatt elég feszült, ami nagyon megmutatkozik rajtuk, de az ördögi kör gyakran egy mosollyal törhető meg. A mai névnap remek alkalmat nyit egy kis ünneplésre. Ha szeretnénk megtörni az amúgy feszült légkört, akkor ilyenkor ezt gond nélkül megtehetjük. Természetesen első körben fontos tisztában lenni vele, hogy éppen kik a mai névnaposok. Ehhez elég rápillantani egy naptárra, már amennyiben abban fel vannak tüntetve a napokhoz rendelt megszólítások. De, amennyiben ez nem opció megtudni milyen névnap van ma, akkor marad az internet.

A kerdezdmeg.hu weboldalon a mai névnap részletes leírását találjuk meg. Ez történelmi hagyományokra vezethető vissza. Valóságos kultusz ez, amivel megéri tisztában lenni. Mélyebben beleásva magunkat a történelembe, nem csak azzal leszünk tisztában, hogy éppen kik a mai névnaposok, hanem azzal is, hogy melyik kultúra és nyelvterületen szokás a köszöntés, valamint hol nem.

Az angolszász világban például kicsit sem fontos milyen névnap van.

Ezzel szemben a balti országok némelyikébe, bár ez társaságtól, családtól is függő, a születésnapnál nagyobb ünnepnek számít. A mai névnap kultusza tehát igen sokoldalú, amiben könnyen elveszhetünk. Mindenki másképpen áll hozzá, ezért megéri a visszajelzésekre figyelni. A mai névnaposok jelezni fogják, ha örülnek a köszöntésnek vagy hidegen hagyja az őket. A következő évben pedig tartsuk ezt szem előtt. Tegyünk meg azért minél többet, hogy a mai névnap ne múljon el csak úgy.

About Rita

Check Also

Eurojackpot húzás ideje

Eurojackpot húzás ideje – Viszály a családban

Vilnius kicsi, a munkalehetőségek nem változatosak. A helyiek felszolgálók, eladóként dolgoznak, esetleg művészek. A szerencsések …