A hosszú és hűvös tél után nincs is kellemesebb, mint a tavaszi napsütést és meleget ünnepelni új, színes, ízletes és szezonális alapanyagok használatával és ízeivel: Articsóka, borsó, rukkola, spárga, cékla, sárgarépa, különböző fűszernövények, póréhagyma, burgonya, retek, spenót. Sárgabarack, eper, cseresznye, feketeribizli, egres. Nem véletlen, hogy érdemesnek tartjuk az ezekkel a hozzávalókkal való kísérletezést: mindig akkor a legzamatosabb az adott zöldség vagy gyümölcs, ha szezonban szerezzük azt be.
A tavasz nem csak a virágok és a hosszabb nappalok időszaka, hanem az első grillezések és baráti piknikek szezonja is: csodálatos idő ez a főzéshez, a szabadban étkezéshez és a szezonális finomságok megkóstolásához.
A szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása számos okból elengedhetetlen:
a minőség, a környezeti fenntarthatóság, valamint a gazdasági fellendítése miatt is érdemes a hozzávalókat ebben az időszakban beszerezni.
Tavasszal még fontosabbá válik az egészséges étkezés a hidegebb hónapok után:
ez nem nehéz, mivel a zöldséges standok a szivárvány színeiben pompáznak.
Érdemes az elkészített fogásokhoz sokféle zöldséget és gyümölcsöt felhasználni, amelyek miközben gyengéden tisztítják és helyreállítják az emésztőrendszert és az immunrendszert, még elképesztően finomak is.
Ezek a zöldségeket és gyümölcsöket neked is be kell szerezned!
Fogyassz többet a friss tavaszi ételekből és élvezd ki az intenzív ízeket!
Ezek többsége minimális főzést igényel, így azok számára is kiváló, akik elfoglaltak, és nincs sok idejük az ételkészítésre vagy a kísérletezésre.
- Eper
Van-e jobb annál, mint egy friss, érett, illatos és finom eperbe harapni késő tavasszal? Fogyaszthatod nyersen, lefagyaszthatod és turmixokhoz adhatod, csokoládés epret vagy lekvárt is készíthetsz belőle – egy kis vaníliával isteni lesz!
- Cseresznye
Akár édesen, akár fanyarabb ízben szereted a cseresznyét, ez a mélyvörös gyümölcs rendkívül ízletes és egészséges. A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, és tele van rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, tápanyagokkal és egyéb hasznos összetevőkkel.
- Sárgabarack
Lehet, hogy a sárgabarack kicsi, de az ízét és a táplálkozását tekintve hatalmas! Ezek a gyönyörű, narancssárga gyümölcsök vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, ízük fajtától függően az édestől az édes-savanykásig terjed.
- Retek
A retek főleg vízből áll, vasat, káliumot és rostot tartalmaz, nagyon alacsony kalóriatartalmú. Ma már remek alapanyagként használhatod salátákhoz, vagy köret elemeket is készíthetsz belőle.
- Spárga
A spárga a tavasz egyik legnépszerűbb zöldsége, hiszen számos recept főszereplője lehet. A spárga már főzve, egy kis extra szűz olívaolajjal meglocsolva és fűszerezve is kiváló, azonban ha valami újat próbálnál ki, akár vegetáriánus tatárt is készíthetsz belőle.
- Articsóka
A tavasszal és ősszel is szezonális articsóka folsavban, C-vitaminban, B-komplex vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Az articsóka főzésének alapvető módja 20 percig forralni, majd lehúzni a leveleit, ezután fokhagymás, extra szűz olívaolajba mártva már fogyaszthatóak is.
Hoppá! Bistro
A Hoppá! Bistro csapata nemzetközi konyhaművészetben gondolkozik, magyar ízekben gazdag, francia vonásokkal készített ételeik biztosan lenyűgöznek téged is. Országokon átívelő konyhájuk sokszínű, és bár szem előtt tartják a hazánk tradícióit, rendkívül finom csavarokra számíthatsz tőlük a megszokott fogásokban.
A szezonális zöldségeket és gyümölcsöket is megjelenitik a tányérokon évszaktól függően, így biztos lehetsz benne, hogy a fogások alapanyagai nemcsak frissek, de intenzív ízekkel is rendelkeznek.
Az étterem a belváros szívében található, kínálatuk pedig tükrözi, hogy mit gondolnak a gasztronómiáról: Jancsa Jani szerint ez sokkal több, mint egy klasszikus bisztró – kortárs, mégis közérthető. Fontosnak tartják az alapanyagaik helyi beszerzését, tiszteletét, és azok szívből jövő, őszinte prezentálását a tányérjaikon.