1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Csokoládétorta a lá Irvine Welsh

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 


Egy számomra nagyon kedves Valakitől ajándékba kaptam a Kafka levese című irodalmi és gasztronómiai könyvet 14 recepttel. Arra gondoltam, időnként elkészítek belőle valamit, ameddig nem találkozunk újra. Elsőként ezt a gazdag, és különleges csokitortát választottam.


Idézet a receptből.
„Bedobok egy csomag vajat a lábosba, aztán meggyújtom alatta a tüzet. Látom, fölolvad, erre ráöntöm a cukrot, nézem, ahogy a fehér szemcsék beleolvadnak abba a barna lébe. Rohadt jó, teljesen elolvad…Remeg a kezem, mikor a kakaóport beleszórom, a lábosba. Beledobom a tálba a csokit, látom, az is rögtön elolvad. Na, ez aztán kurva jó főzés.”

Pikáns olvasmány, izgalmas, de (könnyen elrontható) recept, amiből azonban nem biztos, hogy egy kevésbé hozzáértő konyhatündér kellemes végeredményt süthetne. A biztonság kedvéért leírom tehát, hogyan kell jól elkészíteni.


Csokoládétorta a lá Irvine Welsh


Hozzávalók egy 16 cm-es kapcsos tortaformához:
125 g vaj
200 g porcukor
20 g holland kakaópor
75 g tejcsokoládé
125 ml hosszúkávé
1 db tojás
137 g liszt
½ csomag sütőpor
csipet só
165 ml portói bor
A mázhoz:
100 g étcsokoládé
50 g porcukor
100 ml tejszín
(vagy 50 ml tejszín és 50 ml Kahúla – kávélikőr)


Csokoládétorta a lá Irvine Welsh


Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, majd amikor már bugyog, de nem ég, hozzáadjuk a porcukrot.
Folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg a massza bugyogni nem kezd, halvány aranybarnára karamellizáljuk.
Ekkor beleszórjuk a kakaóport, és hozzáadjuk a csokoládét is.
Párat keverünk rajta, hogy a csoki felolvadjon, majd beleöntjük a kávét.
Csomómentesre keverjük, majd lehúzzuk a tűzről, és langyosra hűtjük.
Ekkor belekeverünk egy egész tojást.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, és egy kis csipet sóval, majd a csokimasszába keverjük a borral együtt.
A formát kivajazzuk, liszttel körbeszórjuk, beleöntjük a masszát.
170 fokos, légkeveréses sütőben 40-45 percig sütjük.
Langyosra hűtjük.
A mázhoz egy lábosba tesszük a darabokra tört csokoládét, a porcukrot, és a tejszínt, majd alacsony lángon felolvasztjuk.
Ha Kahúlát is adunk hozzá, azt a legvégén keverjük bele.
A tortát ezzel a mázzal öntjük nyakon.






Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL