1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Barackos tarte tatin recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb 



Bár a tatin torta eredetileg almával készül, és inkább őszies, szerintem nyári gyümölcsökkel még finomabb. Próbáltam már fügével, egressel, most itt a levendulás barack, és remélem, idén még rebarbarásra is futja az időmből. Vajas, karamelles, gyümölcsös: a legjobb.


Barackos tarte tatin


Hozzávalók egy piteformához:
A tésztához:
120 g tönköly fehér búzaliszt
40 g finom szemű nádcukor
csipetnyi só
½ citrom reszelt héja
késhegynyi szódabikarbóna
80 g hideg vak kockázva
15 g tejföl
1 db tojássárga
A toppinghoz:
15+15 g vaj
2 ek víz
50 g nádcukor
600 g sárgabarack
levendulavirág


Alapvetően jóval több karamellel készül a tatin. Én viszont nem igazán szeretem, ha egy süteményből csak a cukor ízét érzem, ezért minimálisra csökkentettem a karamell mennyiségét. Így érezni lehet a sütemény minden elemének az ízét. Ha karamell párti vagy, tegyél alá többet, de aztán ne felejtsd el lemozogni.



A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, sóval, citromhéjjal, és a cukorral.
Majd beletesszük egy késes robotgépbe, és hozzáadjuk a vajat.
Morzsalékosra aprítjuk, majd a tojássárgát és a tejfölt már a kezünkkel, gyors mozdulatokkal beledolgozzuk.
Fóliába rakjuk, és 30 percet pihentetjük a hűtőben.
Közben 15 g vajat, 50 g cukrot, és 2 evőkanál vizet karamellizálunk, majd a piteforma aljába csorgatjuk egyenletesen.
Ráhelyezzük a felezett sárgabarackokat, 15 g apróra vágott vajjal, és kevés szárított levendulavirágzattal megszórjuk.
A tésztát két folpack között kör alakúra nyújtjuk, majd ráhelyezzük a barackokra. A széleit benyomjuk a barackok alá.
165-170 fokos, légkeveréses sütőben készre sütjük.
25-30 perc kell a sütéshez.
A kisült tortát 5 percig pihentetjük a formában, majd kifordítjuk egy nagy tányérra.
Kihűtve szeleteljük, és fogyasszuk.






Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL