1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Sült túrótorta kölessel recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 



A kedvenc túrós pite receptemet (amit sokan sokszor teszteltünk már) öntöttem most tortaformába. A tölteléket párolt kölessel dúsítom, amitől a túrós krém napok múlva is lágy, krémes állagú. A tortát cukorbetegek is fogyaszthatják. Diabetikus.


Sült túrótorta kölessel

Hozzávalók 8-10 szelethez

A linzerhez: 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 50 g nyírfacukor vagy xilit, csipet só, 1 mk foszfátmentes sütőpor, 150 g vaj, 1 tojássárga
A töltelékhez:
15 g vaj, 75 g szemes köles, 225 ml víz
450 g túró (háztáji), 150 g natúr joghurt, 3 egész tojás, 1 citrom reszelt héja és leve, 120 g nyírfacukor vagy xilit , ½ mk vaníliaőrlemény
Gyümölcsmáz: 80 g xilites csipkebogyó lekvár (vagy eper-, szeder-, narancslekvár), 100 ml víz, 1,5 lap zselatin
+ 1 tk lekvár


Sült túrótorta kölessel


Először a lisztet, a xilitet, csipet só, és a sütőport összekeverjük.
Majd az összes hozzávalót gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze.
Pihentessük 30 percet, de elég csak egy kis hűvös helyen. Nem kell hűtőbe tenni, mert akkor könnyen törhet a linzer.
A köles alaphoz olvasszunk egy serpenyőben vajat, és ezen futtassuk meg a szemes kölest.
Öntsük fel vízzel, forraljuk fel, majd lefedve, takaréklángon pároljuk puhára.
Amikor láthatóan felszívta az összes nedvességet (max. 10 perc), akkor húzzuk le a tűzről, és hagyjuk lefedve további 10 percet. Majd hűtsük le teljesen.
Egy üstben tegyük a párolt kölest, és a töltelék többi hozzávalóját, majd egy botmixerrel turmixoljuk olyan krémesre, amennyire csak lehet.

B verzió: Szétmorzsoljuk kézzel a kihűlt kölest úgy, hogy szemeire essen, és belekeverjük a leturmixolt túrós alapba. Ebben az esetben rusztikusabb lesz a sütemény, jobban látszódik a töltelékben a köles.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeverésen 160 fokra (légkeverésen egyenletesebben sül).
Vegyünk egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát, és az aljára illesszünk rá egy darab szilikonos sütőpapírt.
Vágjunk két olyan magas sütőpapír csíkot, mint a forma magassága.
A forma oldalát belülről nagyon vékonyan kenjük át vajjal, majd erre tapasszuk rá a papírcsíkokat.
A tésztát osszuk két részre. 200 grammot nyújtsunk ki akkora lappá, mint a tortaforma lapja, majd helyezzük bele a formába.
Öntsük rá a túrós tölteléket.
40 percig süssük a tortát, majd hűtsük ki.
A maradék tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 4 mm vastagságúra, és kb. 3 cm magas szíveket szúrjunk ki belőle. Összesen 18 darabra lesz szükség, de szúrjunk ki többet a biztonság kedvéért.
Ugyan ezen a hőfokon 6-8 perc alatt süssük készre.
Hűtsük ki.
A mázhoz A zselatinlapot áztassuk be vízbe, majd nyomkodjuk ki, és a fenti vízben melegítsük fel, de ne forraljuk. Majd keverjük bele a lekvárt, és keverjük simára.
Ha lehűlt, ezzel vonjuk be a torta tetejét.
A keksz szíveket picike lekvárral, féloldalasan tapasszuk a torta oldalára.
Öntsük bele a tölteléket.

Gyümölcsös verzió: Nyáron friss gyümölcsökkel is készíthető, például ribizlivel, szederrel, meggyel. Ebben az esetben sütés előtt tegyük a gyümölcsöt a töltelék tetejére, és így süssük ki.





Hozzászólások  

 
#1 Zsuzsa 2015-11-15 18:13
hg
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL