1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Pavlova torta recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 2
GyengeLegjobb 


A Pavlova tortát egy balerináról nevezték el. Ez egy meringue féle, azaz habcsók alapú sütemény, amit felvert tejszínhabbal, és gyümölccsel párosítunk. Egy igazi ünnepi torta.


Pavlova torta

Hozzávalók 3 kisebb tortához: 6 tojás fehérje, csipet só, 1 ek almaecet, 400 g porcukor, 2 ek kukoricakeményítő, 1 tk vanília kivonat
A tejszínes réteghez: 500 g mascarpore, vagy 600 ml tejszín
A málnáshoz: 1 kis tálca friss málna
A barackoshoz: 3-4 nektarin, 1 ek víz, 1-2 ek nádcukor, 1 mk aprított levendula, 1 ek gyümölcsös balzsamecet
A fekete erdeihez: 1 ek víz, 1-2 ek nádcukor, 20-25 dkg magozott meggy, 1-2 ek csoki csepp

Pavlova torta


A habcsók elkészítése.
A fehérjéket válasszuk külön.
Tegyünk bele csipet sót.
A porcukrot keverjük ki a keményítővel.
Kezdjük el verni a tojás fehérjét kézi vagy gépi elektromos habverővel.
Amikor már megemelkedett, adjuk hozzá az ecetet, és 2 kanalanként a keményítős porcukrot.
A habot folyamatosan verjük, és kb. fél percenként adagoljuk bele a cukrot.
Akkor jó a massza, ha a nyers pillecukor állagára hasonlít a leginkább: ragacsos és nagyon tömör.

Pavlova torta

Ebből az adagból lehet egy hatalmas, két nagyobb, illetve 3 közepes habcsóktortát készíteni.
Az a lényeg, hogy vagy szilikonos sütőpapírra, vagy szilikonos lapra halmozzuk rá a habcsókot kör alakúra. Lehet előtte rajzolni a papírra kört, de egy rutinosabb konyhatündérnek erre neincs szüksége, és ez a torta szép rusztikusan is.
A korong közepe mélyüljön kicsit.

Pavlova torta

140 fokos vagy légkeverésesen 130 fokos előmelegített sütőbe tegyük bele a tortákat.
Én légkeveréssel sütöttem és egyszerre volt két tepsi a sütőben. Nem nyitogattam a sütő ajtót, nem cserélgettem a tepsiket.
A 3 közepes méretű habcsóktortához 40 perc sütési idő kellett. Ha nagyobb méretűt sütünk, annak 60, illetve a legnagyobb mérethez (egész mennyiség) akár 90 perc sütési idő is kellhet.
Ha tányérdesszertet szeretnénk belőle készíteni, azaz mini Pavlovákat, akkor 25-30 perccel minimum számolni kell.
Ha lejárt a sütési idő, akkor résnyire kinyitott sütőben hűtsük ki. Csak tálalás előtt töltsük be.
A Pavlova akkor jó, ha a külseje ropogós, a belseje krémesen lágy.

Pavlova torta

Málnás verzió:
A mascarponet vagy a tejszínhabot verjük kemény habbá, és kanalazzuk a torta tetejére. Erre helyezzük el szép rendezetten a málnaszemeket.


Barackos verzió:
A nektarint mossuk meg, majd vágjuk szeletekre a héjával együtt. Egy serpenyőben forraljuk fel a vizet, szórjuk rá a cukrot, karamellizáljuk. Szedjük rá a barackokat, és az ecetet, és maximum 1-1,5 percig folyamatosan rázogatva süssük át. Legvégül szórjuk meg az aprított levendulával.

Fekete erdei verzió:
A meggyet mossuk meg, magozzuk ki. Egy serpenyőben forraljuk fel a vizet, szórjuk rá a cukrot, karamellizáljuk. Szedjük rá a meggyet, és csak addig pároljuk, amíg 2-3 ek levet nem ereszt, mert ekkor még szirupos az állaga. Ha tovább pároljuk túl sok levet eresztene meg a gyümölcs. Szedjük ki egy tálkába, és még melegen keverjük bele a csoki cseppeket.


Még több Pavlova recept:
Kávés Pavlova
Kakaós Pavlova




Hozzászólások  

 
#1 Keller Anikó 2011-09-04 07:58
Csodálatosak! :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL