1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Bazsalikomos-citromos pite recept

Nyomtat Email

 

Nevezhetném sajttortának is. Egy valamit viszont leszögezhetünk. Fantasztikus íz világ, karakteresség jellemzi ezt a süteményt. Ne rémisszen meg senkit a bazsalikom, mert ettől lesz igazán különleges.


A recept ötletre Égigérő paszulytól van, akivel 2010. nyarán együtt jutottunk be a TV Paprika Tökös-Mákos cukrász tehetségkutató versenyére. Én akkor rozmaringos szilvás pohárkrémmel jelentkeztem, de ez a süti akkor nagyon megnyerte a tetszésemet.

 

Bazsalikomos-citromos pite

Hozzávalók a tésztához: 250 g liszt, 150 g szoba meleg vaj, 1 közepes tojás, csipet só, 1 ek hideg víz, csipet stevia por (kihagyható)
Hozzávalók a krémhez: 200 ml tejszín, 15 friss bazsalikomlevél, 100 g natúr krémsajt, 5 tojás, 120 ml méz, 110 ml frissen facsart citromlé
+ 1 tojás sárgája


A tészta hozzávalóit dagasztóspirállal dolgozzuk össze, a végén kézzel fejezzük be a munkát.
Majd 2-3 órára minimum tegyük a hűtőbe pihenni.
A tejszínt forraljuk fel, és szórjuk bele a megmosott, és darabokra tépkedett bazsalikomot.
Erika leszűrte, nekem viszont nem volt elég intenzív az íz, ezért az áztatott leveleket végül belemixeltem a krémbe.
A krém hozzávalóit egy turmixgépbe tettem, és így homogenizáltam.
A tésztát liszttel hintett sütőpapíron kör alakúra nyújtjuk úgy, hogy teljesen beborítsa a piteforma peremét is.
A felesleges részeket vágjuk le.
Szurkáljuk meg villával a pite közepét, és 20 percet pihentessük a hűtőben.
Majd vágjunk ki sütőpapírból egy korongot, tegyük a tésztára, majd fedjük be babbal, rizzsel, valamilyen maggal.
180 fokos sütőben 20 percig süssük vakon így a tésztát.
Majd vegyük ki, kenjük át a felvert tojással, és további 1 percig süssük. Így nem fog elázni a tészta a folyadéktól.
Öntsük a folyadékot (krémet) a tésztára.
A sütőt hűtsük le 140 fokra, majd 40-50 percig süssük.
Akkor vegyük ki a sütőből, amikor a töltelék minden része úgy remeg, mint a kocsonya.
Hagyjuk kihűlni, majd legalább 2 órára, de inkább többre tegyük a hűtőbe.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

WEBÁRUHÁZ