1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Sportszelet torta recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 


Ezzel a tortával bárkit le lehet venni a lábáról, az egész biztos. Nagyon- nagyon csokis és egy picit rumos. A csoki és a vanília vágykeltő hatása régóta ismert, mint ahogy az alkoholé is. A receptet Ms. Poppy küldte a 2010-es csábító desszertek receptversenyre. http://poppykonyha.blogspot.com/

 

Az arányok természetesen nagyon fontosak: egy kevés alkohol felpezsdíti, túl sok viszont eltompítja az érzékeket. Ha csakis a pezsdítő hatásra vágyunk, bánjunk csínján az alkohollal. Azt hiszem, erre mondják, hogy a kevesebb néha több.
Érdemes előző nap elkészíteni, így az ízek teljesen összeérnek, könnyen szeletelhető és fenséges lesz a tortánk.

 

Sportszelet torta recept

Hozzávalók a tésztához: 350 g liszt, fél csomag sütőpor, 1/4 teáskanál szódabikarbóna, 3 ek kakaópor, 150 g porcukor, csipetnyi só, 1 db tojás, 50 g vaj, 0,75 dl tej
A krémhez: 3 dl tej, 40 g étkezési keményítő, 2 ek kakaópor, 1 ek vaníliás cukor, 120 g cukor, 125 g vaj, 3 ek kakaópor, 1 ek rum
A mázhoz: 2,5 ek kakaópor, 2,5 ek porcukor, 1,5 ek tej, 50 g vaj


A tésztához a száraz hozzávalókat keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a kisebb kockákra vágott vajat, a tojást és a tejet.
Dagasztófejjel alaposan dolgozzuk össze az egészet.
A kész tésztát gyúródeszkán gyúrjuk cipóvá, majd osszuk 5 egyenlő részre. (Én először lemértem egyben az egészet, aztán mérleg segítségével pontosan elosztottam 5 részre, hogy biztosan azonos vastagságú lapokat kapjak majd.)
Egyesével kinyújtjuk a tésztacipókat 24 cm átmérőjűre, majd egy ugyanekkora átmérőjű kapcsos tortaforma aljára terítjük.
Ha szükséges, széleit levágjuk. A formát célszerű kevés vajjal megkenni, így biztosan nem ragad rá a tészta. 180 fokra előmelegített sütőben 14 percig sütjük az első lapot.
A többinél is hasonlóan járunk el, de a sütő bemelegedése miatt 10-12 percre rövidülhet a sütési idő. Ne süssük túl a lapokat, mert nagyon kiszáradnak!
A kész lapokat a sütőből kivéve óvatosan csúsztassuk egymásra, így hagyjuk kihűlni őket.
A krémhez a keményítőt 2 evőkanál kakaóporral, a kétféle cukorral és a tejjel keverjük csomómentesre, majd lassú tűzön főzzünk belőle sűrű krémet.
Kissé hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a vajat, a maradék 3 evőkanál kakaóport és a rumot. Alaposan keverjük össze az egészet, hogy egynemű krémet kapjunk.
A lapok közül a legszebben sikerültet tegyük félre - ez lesz majd a tortánk teteje-, a többit pedig egyenletesen kenjük meg a krémmel.
A felső lapra nem kerül már krém.
Amikor a tésztát ráfektetjük a krémes rétegre, óvatosan nyomjunk meg picit lefelé a lapot, hogy jobban belemerüljön a krémbe, így szépen magába tudja szívni azt, és bepuhul.
A mázhoz keverjük össze a porcukrot, a kakaóport és a tejet.
Nem kell megijedni, elegendő a tej mennyisége, csak kicsit sokáig tart egyneműsíteni.
Kicsit melegítsük fel az egészet (mikróban is lehet, kb. 600 Watton fél per alatt), majd a tűzről levéve keverjük bele a vajat. Óvatosan folyassuk a mázat a tésztára, fedjük be vele egyenletesen az egészet. A maradék mázat a torta oldalára is rá lehet kenni.
Egy éjszakára tegyük a tortánkat hűvös helyre, hadd puhuljon és érjenek össze az ízek.
A torta teljes egészében 3 óra alatt készül el.




Hozzászólások  

 
#3 Andris 2011-08-03 12:50
mikor ránéztem a képekre, beindult a pavlovi reflex....el fogom készíteni csak kár, hogy egy valakinek nem tudom... :( De talán nem is olyan sokára?
Idézet
 
 
#2 Ms. Poppy 2010-11-26 19:19
A mi családunkban nagy kedvenc, főleg azért, mert irtó csokis, és persze az a kis rum sem tesz rosszat neki.:)
Remélem, nálatok is sikert arat!
Idézet
 
 
#1 troják attiláné 2010-11-22 11:40
ezt biztos hogy meg fogom csinálni
köszönöm
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL