1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Pillecukor, marshmallow készítése házilag recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 


Számos olvasói kérésnek teszek eleget ennek a receptnek az elkészítésével és fotós bemutatásával. Bár nem rajongok a cukros dolgokért, azt gondolom, hogy ünnepekkor mégis csak lehet és kell is kivételt tenni. Mikuláskor, vagy a karácsonyfa alá mi is készíthetünk pár egyszerű alapanyagból szép színes, és különböző ízű pillecukrokat.


Hozzávalók egy kis adaghoz: 8 gramm zselatin por, 3 ek víz, 15 dkg cukor, 1 púpos ek kukoricaszirup vagy méz, 50 ml víz, csipet só

Pillecukor, marshmallow készítése házilag recept

A zselatin port tegyük egy keverőtálba, és öntsük rá a 3 ek vizet.
Keverjük el gyorsan, mert a zselatin gyorsan megköt.
A cukrot, a mézzel és a vízzel kezdjük el forralni.
Amikor már láthatóan bugyog és habzik, húzzuk le a tűzről egy pillanatra, a tüzet vegyük alacsonyabb fokozatra (villanytűzhely esetében II-es fokozatra), majd főzzük 4-5 percig így.
Amikor elkészül, egy átlátszó, sűrű szirupot kapunk.

A szirupból tegyünk egy-két evőkanállal a zselatinhoz, és kezdjük el keverni a szirupot.
TIPP: Ahhoz, hogy a megfelelő állagot elérjük sokáig, és intenzíven kell verni a szirupot. Ezért érdemes robotgépet használni a művelethez.
Amit elkeveredett a szirup a zselatinnal, öntsük hozzá az egész szirupot, és legalább 10 percig  magas fokozaton verjük a masszát addig, amíg ki nem fehéredik, elkezd nyúlóssá, ragacsossá válni.
Vegyünk egy lapos tuppert, vagy műanyag ételtároló dobozt (kb. 20x25 cm), és tegyünk az aljára egy sütőpapírt.
Ezt kenjük le vékonyan olajjal.
Erre öntsük a pillecukrot, amit egy olajozott hátú kanállal próbáljunk elsimítani.
A tetejére szintén tegyünk egy olajjal átkent papírt.

A pillecukor így két réteg olajos sütőpapír közé kerül.
Tegyük a hűtőbe 3-4 órára.
Majd vegyük ki, távolítsuk el a papírokat.
Egy konyhai ollóval vágjuk először csíkokra, majd kockákra.
De akár karácsonyi kiszúrókkal is készíthetünk ünnepi formákat belőle. Ebben az esetben lesz anyagveszteség, amit csak úgy megehetünk azért.

A kivágott pillecukrokat kukoricakeményítővel kevert porcukorba (fele-fele mennyiségben kevert) hempergessük meg.
Hónapokig eltartható, mert csupa cukor.

TIPP: Pillecukorból könnyedén készíthetünk sütemény és tortabevonó masszát, azaz fondant. Ezzel a bevonóval könnyedén és gazdaságosan bevonhatjuk a tortákat például marcipán helyett. Ennek a receptjét ITT olvashatják el az érdeklődők, illetve megtekinthetik a pillecukor fondant készítéséről szóló videós receptet, kisfilmet is.



Hozzászólások  

 
#28 baliz 2013-02-15 20:25
Tökéletes lett!
Idézet
 
 
#27 baliz 2013-02-15 15:43
Köszönöm a receptet, megcsináltam, eddig sikerült. Bent van a hűtőben :)
Idézet
 
 
#26 Guest 2013-01-02 00:22
Szia Rita!

Ami a receptböl kimaradt és el lehet rontani ezt a finom édességet: Nem mindegy milyen zselatin port használunk!
Illetve személy szerint én lapokbólkészíte m és tökéletes, akár sima, akár kókuszos vagy akár kakaós.
Üdv, C.Irén
Idézet
 
 
#25 Guest 2012-11-04 13:56
Jól sikerült a pillecukrom, az íze a békebeli rúdban kapható pillecukoré lett. Egy gondom van, felszeletelés és keményítős-porc ukros beforgatás után a vágott oldalak kissé ragacsosak lettek. A hűtőből kivéve talán várni kéne, amíg szobahőmérsékle tű lesz? Ha van ötletetek, lécci írjatok az e-mail címemre, köszi
Idézet
 
 
#24 Guest 2012-10-09 19:11
Sziasztok!
Hát nekem sehogy sem jön össze bármennyire is szeretném! :( Mindent úgy csinálok ahogy le van írva, de még 20 perc verés után sem lesz habos a massza, ugyanolyan folyós szirup marad, mint a kezdetekkor volt! :( Mit csinálhatok rosszul? Kérlek segítetek! Elöre is köszönöm!
Idézet
 
 
#23 Rita Konyhája 2012-01-05 13:06
Kedves Botose! Először alacsonyabb fokozaton kell a szirupot verni, amikor kezd sűrűsödni, akkor emeld legközelebb a fokozatot. Én kicsinyke mennyiségben készítettem, de ha duplázod, akkor láthatóan nagyobb mennyiség lesz belőle. SZilikonos lapáttal maradéktalanul ki lehet a legkevesebb masszát is szedni az edényekből.
Ahhoz, hogy a megfelelő állagot elérjük sokáig, és intenzíven kell verni a szirupot. Ezért érdemes robotgépet használni a művelethez.
Amit elkeveredett a szirup a zselatinnal, öntsük hozzá az egész szirupot, és legalább 10 percig magas fokozaton verjük a masszát addig, amíg ki nem fehéredik, elkezd nyúlóssá, ragacsossá válni.
Idézet
 
 
#22 botose 2012-01-04 12:28
Sziasztok,
Első nagy hibám az volt, hogy miközben ment a mixer folyamatosan öntöttem hozzá a cukorszirupot, persze az egészet szétcsapkodta az edény falára és szinte egyből odakeményedett. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire kell feljönnie a cuccnak, mert nekem nagyon kevés lett belőle, mondjuk lehet benne maradt nagy része az edényben, de ez akkor is kevés. Feljönni talán egyáltalán nem jött fel, csak fehér nagyon nyúlós ragadós hab lett belőle, amit épphogy ki tudtam szedni a tálból. A segítséget előre is köszönöm!
Idézet
 
 
#21 KissZol 2011-08-05 14:38
Én is megcsináltam 2x.
Nekem az a tapasztalatom hogy:
1. hiába csinálom szederlével attól nem lesz igazán szeder ízű és csak enyhén lesz rózsaszín.
2. Nekem jobban esett, tisztán csak keményítőben forgattam meg a cukrot
3. Én jobban szeretem a régi pillecukor ízt ezért megpróbáltam citromosan. A szirupba víz helyett citromlevet tettem. Így kellemesebb volt, nem volt olyan tömény cukor íze.
4. Ha mézet használsz valami kevésbé karaktereset próbálj használni. Nekem az ikrás tömény vegyesvirágméz nagyon kiérződik. Talán majd megpróbálom akácmézzel.
Idézet
 
 
#20 Pontyné.i 2011-04-24 17:49
sziasztok.
szeretném elkészíteni a cukrászdában kapható,HABKÚPO T.
sajnos sehol nem találom a receptjét.
előre is köszönöm.
Pontyné . Éva.
Idézet
 
 
#19 Pontyné Éva 2011-03-08 09:23
sziasztok újra
Ha nem bánjátok leírom hogy én is hogy csináltam, a PILLÉT.
fel forraltam kb 2 percig a szirupot, és folyamatosan kevertem , közben a zseletin granulátumot a megadott mennyiségü vízzel el kevertem. a szirupot levettem ,és lassú tűzön nálam 3-as /keámia tűzhelyem van/ fokozaton föztem és kevertem 10 percig
lassan fort közben.
utána keveset a zselatinhoz raktam , és elkevertem , és utána a többit is bele öntöttem , és kb 12 percig ment a keverö gépem 3-as fokozaton, annyira kifehéredett , és nyúlós lett , hogy rajzolni lehetett volna vele.
a recept szerint jártam el , és sikerült.
sok sikert nektek is.
Pontyné Éva
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL