1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Panyolai töltött fánk recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb 


Panyolai töltött fánk Borbás Marcsi után


A panyolai szilvapálinkáról minden bizonnyal hallottál már. Panyolán szinte mindenbe kerül valami szilvás, ezt pedig Borbás Marcsi Gasztroangyal műsorában tudhattuk meg korábban. Ma megsütöttem azt a bizonyos hagyományos, panyolai, szilvalekvárral töltött fánkot. Mit mondjak, szuper lett. Tudtak valamit az őseink!


Fánksütési tippek, praktikák


A fánksütési alapok írásomban többek között a szalagos fánk elkészítésének a titkát is bemutatom. Addig is. Alaposan keverd ki, dagaszd rendületlenül, keleszd, pihentesd, formázd, keleszd, süsd! Az édes, pl. fánk tésztákba teszünk általában tojást, valamilyen tejterméket, és cukrot. Szerintem a fánk is akkor a legjobb, ha friss élesztővel futtatjuk fel, valahogy szebben felmegy, és bevallom, szeretem is ezt a lépést, és a friss élesztő illatát is.
Fontos, hogy bő, forró zsiradékban süsd ki, hogy legyen helye a fánknak forogni, szépen, egyenletesen átsülni


Panyolai töltött fánk


A panyolai fánk elkészítése fázisfotóval


Hozzávalók kb. 8 db szép nagy töltött panyolai fánkhoz:
500 g finomliszt (pl. tönköly finomliszt)
csipet só
10+40 g porcukor
250 ml tej
25 g friss élesztő
2 db tojássárga
50 g olvasztott vaj
hagyományos, cukormentes, sűrű szilvalekvár
olaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz

fánk


A tejet megmelegítjük a kis darabokra vágott vajjal, és 10 g porcukorral együtt.
Majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson (kb. 5 perc).
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, és a csipet sót, összekeverjük.
A lisztes keverék közepébe lyukat formázunk, beletesszük a tojások sárgáját, és az élesztős vajas tejet.
Összekeverjük, majd alaposan 5-6 percen át dagasszuk. Ha szükséges (az lesz) pici liszttel szórjuk meg, hogy könnyebben menjen a dagasztás.
A dagasztott tésztát, lefedjük konyharuhával, majd meleg helyen a duplájára kelesszük.
Én két részre vágtam a kelt tésztát. Az egyik feléből Boti fiam kerek és lyukas fánkokat sütött, a másikból én formáztam négy töltött fánkot.
A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtottam, majd a szilvalekvárt a tészta szélére kenten a képen látható módon.


Panyolai töltött fánk


A tésztaszélet felhajtottam, levágtam, a tésztaillesztést összenyomkodtam.
Majd a töltött tésztát kettéhajtottam, és összecsavartam.
A fánkokat forró, bő olajban kell sütni.
Egyszerre ne tegyünk kettőnél többet az olajba a csavart fánkból, mert különben nem lesz helye magától megfordulni az olajban.
Ha kisült, itassuk le róluk a felesleges olajat, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Fánkrajongó vagy? Süsd meg a legfinomabb csöröge fánk receptemet is!






Hozzászólások  

 
#2 Hadarik Rita 2016-07-17 05:57
Kedves Éva! Bármilyen, sűrű lekvárral megtöltheti, lényeg, hogy ne folyjon ki.
Idézet
 
 
#1 Győriné Éva 2015-02-08 13:23
Giszta és finom lehet ez a fánk.Szilva lekvár hiányában mivel lehetne tölteni?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL