1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Csokoládé likőrös képviselőfánk recept

Nyomtat Email

 


Ez a fánk nem csak pompás, és mennyei ízű, de még egészségesnek is mondható. Mind a tésztában, mint a krémben amaránt liszt került, ami telis tele van magnéziummal, kalciummal, vassal is. A receptet Früchwirt Edit küldte a 2010-es csábító desszertek receptversenyre.

 

Csokoládé likőrös képviselőfánk

Hozzávalók a tésztához (kb. 20-22 db 6 cm széles fánkokhoz): 5 dkg búza liszt, 2 dkg amaránt liszt, 0,75 dl hideg víz, 0,75 dl hideg tej (rizstej), 5 dkg vaj, 2 db közepes méretű egész tojás kissé felverve
Hozzávalók a vaníliakrémhez: 3 dl tej (rizstej), 3 evőkanál amaránt liszt, 1/2 vaníliarúd, 3 csapott evőkanál finom szemű nádcukor, 1 közepes méretű tojás sárgája, 3 evőkanál csokilikör, 1 kk őrölt gyömbér, 1 kk kardamom
3 dl tejszín a vaníliakrém tetejére
A karamellszószhoz: 8 dkg nádcukor, 0,5 dl szójatejszín, 2 dkg vaj


A liszteket átszitálom, a vajat kis kockákra vagdosom.
A tojásokat kézi haberővel kissé felverem-
Egy kisebb lábosba öntöm a tejet, vizet, hozzáadom a vajdarabkákat.
Lassú tűzön melegíteni kezdem a tejes keveréket, mikor a vaj elolvadt, felforralom, majd lehúzom a tűzről, azonnal hozzákeverem a lisztet.
Fakanállal folyamatosan keverem, először csomós masszává, majd pedig fényes, egységes masszává áll össze a tészta. Ez kb. 3-5 perces kevergetéssel érhető el.
Ekkorra a tészta már lehűlt annyira, hogy nem csapódik ki a tojás, melynek először kb. a negyedét adagolom a lisztes masszához úgy, hogy folyamatos keverés mellett ismét masszává alakuljon, felvegye a hozzáadott tojást.
Mikor ez megtörtént, hasonló részletekben adagolom a maradék tojásos keveréket.
A végeredménynek egy fakanállal keverhető, sima, fényes, közepesen lágy tésztának kell lennie, melyet habzsákba töltve könnyen formázhatunk.
A sütőpapírral fedett tepsibe kis kb. 3 cm halmokat nyomjunk a tésztából egymástól nagyjából 4 cm távolságra szépen sorban.
A sütőt előmelegítem 180 fokra (gázsütőnél 6-os fokozat), mikor a megfelelő hőfokot elérte, beteszem a nagy gáztepsit.
Amíg sülnek, elkészítem előbb a karamellszószt, mert az lassabban hűl, majd a vaníliakrémet.
A karamellszószhoz a cukrot barnára pirítom, mikor teljesen felolvadt minden kristály, félrehúzom, óvatosan hozzáadagolom a tejszínt, majd a vajat.
A vaníliakrémhez a cukrot az amarant liszttel, a vaníliarúd kikapart belsejével és kevés tejjel simára keverem, majd hozzáadom a maradék tejet.
Felforralom, folyamatos keverés mellett, és hozzáadom a tojás sárgáját.
Amikor kissé kihűlt belekeverem a csokilikőrt, a gyömbért, és a kardamomot is, majd teljesen kihűtöm,  
A sütőt nagyjából 20-22 perc elteltével nyitom csak ki, eddigre a fánkok duplájukra nőnek, s ha már világos pirosak, kiveszem a tepsit. A fánkocskákat kettévágom és még 3-5 percre visszateszem őket.
Mikor elnyerték szép piros színüket, mindjárt rácsra helyezem őket, hogy kihűljenek.
Eddigre minden összetevőm nagyjából megfelelő hőmérsékletet ér el.
A kettévágott fánkocskákat megtöltöm a  kihűlt vaníliakrémmel, amelyre ízlésesen habzsák segítségével rányomjuk felvert tejszínt.
Tálaláskor a tetejükre rácsurgatjuk a karamellkrémet, és még meglocsolhatjuk egy kis csokilikörrel, de ne áztassuk el.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

WEBÁRUHÁZ