1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Zsemle köles pehellyel recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 


Több év kelt tészta sütés kihagyás után a hétvégén kedvet kaptam a dagasztásra, sütésre. Ez a finom házi zsemle a köles pehelytől, és egy kis teljes kiőrlésű liszttől lesz egészségesebb a bolti felfújt zsemléknél.


Zsemle köles pehellye


Hozzávalók 8 darabhoz:
300 g fehér tönköly liszt
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
100 g köles pehely
1 tk só
25 g friss élesztő
350 ml meleg víz
1 tk cukor
1 ek Pödör szőlőmagolaj
1 tk Pödör alma gyümölcsecet
1 ek chia mag


A liszteket, a köles pelyhet, és a sót egy dagasztótálban összekeverjük.
Az élesztőt a cukros vízzel felfuttatjuk, majd ha ez megtörtént, beleöntjük a lisztes keverékbe az olajjal és az ecettel együtt.
5-6 percig dagasszuk kézzel vagy robotgéppel.
Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, átgyúrjuk, 8 egyforma részre vágjuk.
A tésztadarabokat tenyérrel korong alakúra formázzuk, majd a tészta széleket középre hajtogatjuk, így kapunk egy hajtogatott kis zsemle darabot.
A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejüket lekenjük vízzel, és megszórjuk chia maggal.
30 fokos, előmelegített sütőben kétszeresére kelesztjük őket (ismét).
Majd felhúzzuk a tüzet 190 fokra, és kb. 25 percig sütjük.
Ha kisültek, forrón átkenjük hideg vízzel, hogy a héjuk ropogós legyen.
Kihűtve fogyasztjuk.






Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL