1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Káposztás pogácsa recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 



Ha engem kérdeztek, akkor előbb választanék egy szimpla pogácsát, mint egy akármilyen habos-babos süteményt. A káposztás pogácsa remek kísérője egy nyáresti borozgatásnak.


Káposztás pogácsa

A receptet és a fotót a Galenus Kiadó felkérésére készítettem, a
Rendhagyó szakácskönyv - Patikusok receptjei kiadványhoz.


Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt (fehér tönköly liszt pl. vagy fele teljes kiőrlésű)
25 dkg vaj vagy zsír
2 tojás
1,5 dl tej
1 teáskanál cukor
3 dkg élesztő
2 dl tejföl
2 kávéskanál só
A párolt káposztához:
1 kis fej fehér káposzta
1dl hidegen sajtolt napraforgó olaj vagy egy evőkanál zsír

őrölt bors
3 evőkanál nádcukor
1 nagy fej hagyma
víz


Először lereszeljük a káposztát.
Veszünk egy lábost, és ebben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a cukrot, és karamellizáljuk.
A karamellhez adjuk először a finomra vágott hagymát, majd a káposztát.
Sózzuk, borsozzuk, végül fedő alatt puhára megpároljuk.
Ha szükséges, kevés vizet öntünk rá.
Ha elkészült, kihűtjük.
A tésztához az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk egy keverőtálban.
Majd a többi hozzávalóval együtt 5-6 percen át dagasztjuk.
Dagasztás után lefedjük egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Majd kilisztezett deszkán kinyújtjuk.
Eloszlatjuk rajta a párolt káposztát, félbehajtjuk, elfordítjuk 90 fokkal, megint félbehajtjuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, végül kis pogácsaszaggatóval szaggatjuk.
Lefedjük a konyharuhával, és ismét kelesszük kb. 15 percet.
Végül tepsibe rakjuk, megkenjük a pogácsák tetejét felvert tojással, és 180 fokos, előmelegített sütőben megsütjük őket.





Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL