1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Tökmagos húsvéti kalács recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb 


A gyerekekkel megbeszéltük, hogy ahol csak lehet, drasztikusan csökkentjük a cukros hozzávalókat. Így lett ennek a kalácsnak is a tölteléke a tökmagliszt, nem pedig kakaó. Ettől érdekesebb lesz az íze, és vékony zöld csíkok díszítik a kalácsszeleteket tőle.


Tökmagos húsvéti kalács

Hozzávalók: 100 g graham liszt, 400 g fehér liszt, 50 g finom szemű nádcukor, csipet só, ½ mk vanília őrlemény, ½ kezeletlen citrom héja, 200 ml tej, 50 g vaj, 2+1 tojás, 20 g friss élesztő, 3 ek tökmagliszt


Tökmagos húsvéti kalács

A cukorból vegyünk el egy teáskanálnyit, és tegyük a felmelegített tejbe, majd morzsoljuk rá az élesztőt.
Hagyjuk, hogy felfusson.
Közben a vajat olvasszuk fel.
Két tojást lazán verjünk fel.
A liszteket összekeverjük a csipet sóval, a cukorral, vaníliával, a citrom reszelt héjával.
A száraz keverékbe öntsük bele a felfuttatott tejet, a tojásokat, és az olvasztott vajat.
Keverjük össze, majd 4-5 percen át dagasszuk a tésztát.
Ezt követően fedjük le, és kelesszük 1 órán át.
Ha megkelt, vékonyan lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki 1 cm vastag téglalappá.
A maradék egy tojást válasszuk ketté. A fehérjét lazán verjük fel, kenjük át vele a tésztalapot, erre szórjuk egyenletesen a tökmaglisztet.


Tökmagos húsvéti kalács

A papír segítségével szorosan feltekerjük egy rúddá a tésztát, a széleit jól elcsípjük, hogy ne dőljön szét.
a tésztarúdon csavarjunk párat, majd formázzuk karika alakúra.
Szintén a papír segítségével tegyük át a kalácsot egy sütőlapra.
A maradék tojássárgáját egy pici vízzel keverjük ki, és ezzel kenjük át a tészta felületét.
TIPP: Apró szemű zabpehellyel, durvára tört magokkal meg lehet szórni a tetejét.
A tepsit 30-40 fokos előmelegített sütőbe tesszük, egy kicsit rá is nyithatjuk a sütő ajtaját, és a duplájára kelesszük.
Amikor szép magas már a tészta, felemeljük a hőmérsékletet 180 fokra légkeverésen, és kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a belseje.
Ha kihűlt, szeleteljük.






Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL