1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Áfonyás kalács recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 



Ezt a kalácsot azoknak ajánlom, akik semmilyen mennyiségben nem szeretnének fehér lisztet fogyasztani. Ez a graham lisztből készülő péksütemény tele van aszalt áfonyával, amitől igazán finom lesz.


Áfonyás kalács

Hozzávalók: 375 g graham búzaliszt, csipet só, 50 g finom szemű nádcukor, 150 g aszalt áfonya (vagy mazsola), 200 ml tej, 50 g vaj, 1 tojássárgája, 25 g friss élesztő
+ 1 tojás sárgája, és 1 ek tej a kenéshez


A tejet melegítsük fel egy tk cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, futtassuk fel 5 perc alatt.
A vajat alacsony hőfokon olvasszuk fel egy kis lábosban.
A lisztet mérjük a dagasztótálba, keverjük bele a cukrot, a sót, és az áfonyát.
Ha felfutott az élesztő, keverjük bele az olvasztott vajat, a tojássárgát, majd adjuk a lisztes keverékhez.
Dolgozzuk össze a tésztát, alaposan dagasszuk ki (5-6 perc legalább).
Tiszte ruhával lefedve kelesszük másfélszeresére.
A sütőt melegítsük elő 40 fokon, légkeverésre.
Ha megkelt, vágjuk három részre, sodorjunk mindegyik tésztadarabból egy kb. 35 cm hosszú rudat.
Egy sütőpapírral bélelt tepsin helyezzük egymás mellé a tészta rudakat.
Az egyik végénél csípjük össze a tésztavégeket, hajtsuk a kalács alá.
Fonjuk össze a rudakat, és a másik véget is csípjük össze, hajtsuk maga alá.
A kalácsot kenjük át a tejjel elkevert tojássárgával.
Tegyük be a sütőbe, és 20 percet hagyjuk még kelni a sütőben.
Ha letelt a 20 perc, tekerjük fel 180 fokra (légkeverés), és 30-35 percig süssük.
Kihűlve szeleteljük.






Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL