1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Áfonyás-mogyorós kenyér recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 


Ebbe a kenyér receptbe hajdinaliszt, mogyorópehely, és aszalt áfonya is került. Már a dagasztás során káprázatos az illata. Különleges, ünnepi kenyér recept. Botond fiam nehezen barátkozik az "új" külsejű, ízű ételekkel. De alig bírta kivárni,hogy kihűljön ez a kenyér: mert "olyan jó az illata".

Hozzávalók: 35 dkg graham liszt, 15 dkg hajdinaliszt, 10 mogyorópehely, 7 dkg aszalt vörös áfonya, 1 dkg kovászpor, 1 zacskó száraz élesztő (vagy 2,5 dkg friss élesztő), 1 csapott ek só, 1 tk nádcukor, 2 dl tejsavó, 1 dl almalé, 2 ek olaj (pl. dió, szőlőmag, kókusz, olíva)A száraz elemeket (lisztek, mogyorópehely, kovász, és élesztő) keverjük össze.

Áfonyás-mogyorós kenyér recept

A tejsavót melegítsük fel.
TIPP: Ha nem tudunk friss tejsavót beszerezni, akkor érdemes otthon tartani tejsavó port. Egy ek tejsavó port keverjünk ki ebben az esetben 2 dl vízzel, majd így melegítsük fel.
Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor a cukros tejsavóban futtassuk fel.
A száraz elemekhez adjuk hozzá a folyadékokat, gyúrjuk össze, majd dagasszuk ki jó alaposan. Én dagasztógéppel 8-10 percig szoktam dagasztani a kenyereket.
A dagasztás utolsó 2 percében gyúrjuk bele az áfonyaszemeket is.
TIPP: Ha lágyabb a tészta, akkor graham liszttel javíthatunk az állagán.
Egy szép, rugalmas, de nem folyós tésztát kell kapjunk.
A tésztát 2 órán át meleg helyen kelesszük.
Majd vajazzunk ki egy 26 cm-es tortaformát, és ebbe tegyük át a kenyértésztát, de vigyázzunk, hogy ne gyúrjuk át.
További 1 órát kelesszük.
Majd 180 fokos sütőben (légkeveréses) 35-40 percig süssük.
TIPP: A még forró, friss kenyeret kenjük át keményítős, forral vízzel (1 tk keményítő, 1 dl víz, kikeverve, felforralva).








Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL