1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Húsvéti fonott kalács torta recept

Nyomtat Email

 


Ez a fonott kalács recept igazi Húsvéti különlegesség lehet. A formáját tortaszerűen állítottam össze. A tésztájában teljes kiőrlésű liszt is került, ennek ellenére igazán foszlós kalács lett belőle.

TIPP: További kalács recepteket a linkre kattintva olvashat!

Húsvéti fonott kalács torta recept

Hozzávalók (26 cm átmérőjű formához): 30 dkg finom liszt (BL55), 300 dkg fehér tönköly liszt (TBL70), 150 gramm teljes kiőrlésű tönköly liszt (TBL+300), 1 ek búzasikér, 10 dkg porított nádcukor, 1 csomag (bio) vaníliás cukor, 1 tk só, 11 g szárított élesztő, 2 tojás sárgája, 6 dkg vaj, 330 ml tej

Húsvéti fonott kalács torta recept

A száraz elemeket alaposan összekevertem egy dagasztótálban.
A tejet meglangyosítottam a vajjal, és belekevertem a tojások sárgáit is.
Az egészet összekevertem, majd 10 percig dagasztottam (géppel).
A kidagasztott tésztát tiszta ruhával lefedtem, és a duplájára kelesztettem.
A kelt tésztát óvatosan kiemeltem egy tálcára, vigyázva, hogy ne gyűrődjön.
Két részre vágtam, 1/3-ad, és 2/3-ad részre.
Egy 26 cm átmérőjű formát kivajaztam.

A közepére tettem a kisebb tésztadarabot.
TIPP: A szögletes sarkokat csípjük össze a tészta alatt, ez a rész kerüljön alulra.
A nagyobb részt 3 egyforma darabra vágtam, amelyeket egyenként 60-65 cm hosszúra nyújtottam úgy, hogy a két végénél fogva óvatosan két irányba húztam őket.
Ezekből fonatot készítettem, és óvatosan körbevontam vele a középső tésztát.
A kalács tortát felvert tojással átkentem, és a duplájára kelesztettem ismét.

Ekkor 180 fokos előmelegített sütőbe tettem, és 25 perc alatt készre sütöttem.
10 percel a sütőbe rakás után sütőpapírral lefedtem a kalácsot, hogy ne égjen meg túlságosan a teteje.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS