Gesztenyés bejgli recept

Nyomtat

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb 


Nem tudok elfogultság nélkül írni erről a bejlgiről. Ahogy egyre többet sütök, egyre jobban ismerem az egészségesebb alapanyagok viselkedését, annál jobb és finomabb sütemények jönnek ki a sütőből. Amikor megkóstoltam ezt a bejglit, az angyalok jutottak eszembe, csupa szépség, és jóság, meg finomság. Próbáljátok ki ti is.


Hozzávalók 3 nagyobb vagy 6 kisebb rúdhoz:
A tésztához: 200 g fehér búzaliszt,  250 g teljes kiőrlésű búzaliszt, , 50 g porított nádcukor, 1 tojás sárgája, 12,5 g friss élesztő, 210 g kókuszzsír, 1 csipet só, 4-5 ek jeges víz
A töltelékhez: 500 g gesztenyepüré, 150 g narancslekvár, 1 egész narancs, 100 g étcsokoládé+ 1 tojás a kenéshez
TIPP: Én most 6 kisebb bejglit sütöttem, ezért mindent hat részre osztottam. Nagyobb bejgli sütésekor értelem szerint hárommal osztjuk le a tésztát, és a tölteléket is.

Gesztenyés bejgli


Jó tanácsok:
- A tésztát pontosan egyforma súlyú darabokra vágjuk. Igen, ehhez kell a konyhai mérleg.
- Pontosan így a tölteléket is osszuk el grammra pontosan egyenlő adagokra.
- Ha túl kevés töltelék menne bele, nem lenne elég ízes, ha több, akkor könnyen szétnyomhatja az omlós tésztát a sütés során.
- A betöltött bejglik tetejét meg kell szórni pár helyen, hogy a gőzök el tudjanak távozni. Ha ez nem így lenne, akkor is megrepedhet könnyen a bejgli.

A tésztához keverjük össze a liszteket, a sót, a porított cukrot.
Mérjük ki a kókuszzsírt, az élesztőt, tojássárgát, majd morzsoljuk a száraz elemekre.
Úgy dolgozzuk össze a hozzávalókat, mint egy linzernél szokás. Legjobb villával, vagy robotgép spirál részével egyneműsíteni a tésztát, és csak az utolsó mozdulatokat elvégezni kézzel. Ha a tészta láthatóan venne még fel nedvességet, akkor 4-5 evőkanál jeges vízzel lazítsuk.
Az így kapott tésztát válasszuk két egyforma részre, csomagoljuk folpackba, és pihentessük egy órát.

TIPP: A kókuszzsíros tészták teljesen másként viselkednek, mint a vajasok, sertészsírosok. A pihentetést NE a hűtőben végezzük, mert 24 fok alatt keményedik a kókuszzsír, a hűtőben lévő 5 fokban pedig kőkeménnyé dermed. Tartsuk a lakás egy nem túl meleg, de nem is hideg helyén. Formázáskor viszont nyugodtan dolgozzunk vele a meleg sütő közelében, hogy elég ruganyos legyen a tészta a nyújtáshoz, és a formázáshoz. Ha túl hideg helyen végezzük a formázást, a tészta törne.

A töltelékhez a gesztenyemasszát és a narancslekvárt keverjük össze a narancs lereszelt héjával, és kifacsart levével.
A csokoládét reszeljük le finom szemcsésre.
A tészta bucikat egyenként nyújtsuk ki kb. 24-15 cm-res téglalapokká két folpack lap között.  A papírok között szépen nyújtható a tészta, és az alsó lap segítségével fel is lehet őket szépen tekerni.

Gesztenyés bejgli

A tölteléket osszuk 6 egyenlő mennyiségű részre.
Fordítsuk úgy a tésztalapot, hogy a keskenyebb oldal legyen velünk szemben.
1-1 cm-es sáv kihagyásával kenjük rá a tölteléket a lapra, és szórjuk meg csokival.
Az alsó folpack segítségével először hajtsuk vissza az üresen hagyott széleket, majd tekerjük fel. (Képekben itt nézheted meg a folyamatot: http://www.ritakonyhaja.hu/nassolda/egy-tepsi-sutemeny/3433-makos-bejgli-2-recept.html).
Sütőpapírból vágjunk 6 kisebb lapot, ezekben tegyük a bejgliket, a tésztavég illesztésekkel lefelé nézve a sütőlapra.
A bejglik felületét kenjük át felvert tojás sárgával. A tetejüket szúrjuk be több helyen villával, vagy fanyárssal.
Tegyük hűvösebb helyre, és hagyjuk, hogy a tojás rászáradjon. Ekkor kenjük át felvert tojás fehérjével is a rudakat, és szintén várjuk meg, amíg teljesen rászárad ez a réteg is.
180 fokos előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt süssük készre őket.

Gesztenyés bejgli



TIPP: Ha kicsit megrepednének (nem a szétrobbantott bejglire gondolok most), akkor még forrón, a sütőből kivéve tegyük őket egymás mellé szorosan, és csavarjuk körbe tiszta konyharuhába úgy, hogy a szétváló részek újra összeérjenek. Maximum 10-15 percet hagyjuk őket így, majd tekerjük ki a ruhából. Hűtsük ki őket.