1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Szilvalekváros bukta recept

Nyomtat Email


A bukta a gyermekkorom menzás éveit idézi. Ha bukta volt, mindig ünnepnap volt számunkra. Ez a recept viszont sokkal finomabb, és egészségesebb, mint bármely eddigi, amit valaha ettem.

Szilvalekváros bukta recept

Hozzávalók 3-4 főre (kis tepsi): 25 dkg fehér, és 5 dkg teljes kiőrlésű liszt (én tönkölylisztet használtam), 1 nagy ek világos nádcukor, 1 zacskó burbon vaníliás cukor (bio, alnatura, DM), csipet só, 1 tojás, 1 zacskó (bio) száraz élesztő, 1 dl tejszín (házi vagy főző), 6 dkg puha vaj, házi, cukor nélkül főzött, sűrű szilvalekvár

Egy dagasztó tálban először keverjük össze a száraz elemeket, majd adjuk hozzá a nedves elemeket is.
Keverjük össze, majd 10 percig dagasszuk, amíg hólyagos nem lesz a tészta.
Robotgéppel sokkal egyszerűbb ez a feladat.
Ha jól bedagasztottuk, takarjuk le, és meleg helyen 80 percig kelesszük.
Liszttel picit meghintett deszkán nyújtsuk ki kb. 6-7 mm vastagságú téglalappá, majd vágjuk 10-12 négyzetekre a tésztát.
Mindegyik közepére tegyünk egy jó kanál lekvárt.
A négyzeteket a sarkainál csípjük össze, és formázzuk gombóc alakúra.

Majd a kivajazott sütőformába helyezzük bele a gombócokat, amiket pici olvasztott vajjal kenjünk át körbe.
TIPP: Ennek akkor lesz lényege, amikor szét szeretnénk szedni a buktákat. A vajazás és illesztés mentén a kisült buktákat könnyen szét tudjuk választani.
Tegyük a tepsit 50 fokos sütőbe, és 20 percig hagyjuk, hogy újra megnövelje a térfogatát.
Majd vegyük 180 fokra a sütőt, és 15 perc alatt süssük készre.



Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS