1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Speculaas keksz recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 



Ezt a receptet megtalálni speculaas vagy specouloos néven is, alapjaiban ez egy mintásra szúrt, igen fűszeres holland mikulás keksz. Magában is nagyon finom, de más desszertekbe is beletehetjük, mint sajttorta alap, jégkrém, mogyoróvaj. Eredetileg sima búzalisztből készül, de én már gyakorlatilag csak teljes őrlésű lisztből sütök vagy teljes egészében, vagy részben. A speciális cukor, a teljes kiőrlésű liszt, és a kókuszzsír ütős trió a ropogós keksz sütésekor. Nem olcsó, ám annál finomabb, karácsonyi aprósütemény.


Speculaas keksz recept

Hozzávalók kb. 50 darab kekszhez: 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 150 g melaszos, barna nádcukor, csipet só, 1 csapott mk őrölt fahéj, 1 tk csapott mk őrölt szegfűszeg, 1 csapott mk őrölt gyömbér, késhegynyi szódabikarbóna, 1 egész tojás, 160 g kókuszzsír


Speculaas keksz



Összekeverjük a lisztet a fűszerekkel, csipet sóval, és a melaszos cukorral, és a szódabikarbónával.
Nagyon fontos, hogy ehhez a kekszhez ezt a ragacsos, sötét barna, karamell illatú nádcukrot használjuk, ez adja meg egyben a jellegzetes ízét és részben a színét is.
Majd belegyúrjuk a tojást, és a szoba meleg kókuszzsírt is.
Kissé morzsalékos lesz a tészta, de ez így lesz jó. Tekerjük folpackba, és egy órát pihentessük a konyhapulton, szoba hőmérsékleten.
Melegítsük fel 180 fokra a sütőt.
A tésztát két részre vágjuk, majd mindegyiket 4 mm vastagságú téglalapra nyújtjuk egy sütőpapír és egy darab folpack között. Ez azért kell, mert morzsalékos a tészta, és különben nem lehetne szépen kinyújtani.
Mindegyik tésztalapot vágjuk fel pl. 6x4 db négyzetre egy pizza vágóval például.
A sütőpapírral együtt tegyük át a kekszeket egy sütőlemezre, és 12-13 percig sütjük.
Amikor kivesszük a sütőből, azonnal vágjuk át újra a kekszeket az előző vágások mentén, és hagyjuk a lemezen kihűlni őket.
Kihűlve egy roppanós, omlós, illatos keksz lesz a végeredmény.





Hozzászólások  

 
#7 Paulina 2017-06-01 07:59
Glad to be one of many visitants on this awing site :D.



Take a look at my site https://myrnasnodderly.wordpress.com: https://myrnasnodderly.wordpress.com/2015/06/27/hammertoes-surgery-treatment/?share=google-plus-1
Idézet
 
 
#6 Kate 2017-05-16 01:03
Because the admin of this web page is working, no
uncertainty very quickly it will be renowned, due to
its feature contents.

Feel free to surf to my page - good nutrition meals; zinalanzalotti. blogas.lt: http://Zinalanzalotti.Blogas.lt/tema/be-temos,
Idézet
 
 
#5 Hadarik Rita 2016-11-14 17:25
Kedves Olivia! Eritritollal olyan lesz, mint a gumi sütés után. Kihűlve változik az állaga némiképp, de meg sem fogja közelíteni az eredeti recept ízét :-(
Idézet
 
 
#4 olivia 2016-11-14 17:14
hello, tudom irtad hogy barna cukor kell hozza, de az en konyhamban mar evek ota nincs cukor. Gondolod hogy erytritollal helyettesitheto ?
koszonom
Idézet
 
 
#3 Guest 2012-11-27 13:13
"A holland csajok csúnyák,
Nem kell tőlük a szex,
De azért jól esik
Pár falat holland keksz..."
Idézet
 
 
#2 Guest 2012-11-13 22:15
Kedves Zsóka! Kókusztej nincs benne, csak kókuszzsír. Azt vajjal helyettesíthete d. Üdv: Rita
Idézet
 
 
#1 Guest 2012-11-13 22:07
Kedves Rita!

Gondolom,unod már az obligát kérdéseket:ninc s itthon kókusztej,és helyettesíthetn ém-e tehéntejjel.Boc si:Zsóka
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL