1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Áfonyás tallér recept

Nyomtat Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 

 



Ha csábítás, akkor a csábítás nagymesterei, a gésák jutnak eszembe. Ha gésák, akkor a tea. Teához pedig főként falatnyi teasütemény illik. Természetesen valami piros színnel kombinálva, ha már igazán csábítani akarunk. A receptet Kránicz Zsuzsa küldte a 2010-es csábító desszertek receptversenyre.

 

Áfonyás tallér recept

Hozzávalók a tésztához (kb. 60 db): 20 dkg liszt, 1 tk sütőpor, csipet só, 5 dkg mandula, 8 dkg nádcukor, ¼ vaníliarúd kikapart belseje, 16 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 1 ek tejszín
Zseléhez: 4 ek aszalt vörös áfonya, 3 ek áfonyalikőr, 25 dkg gyümölcsdarabos vörös áfonya lekvár, 2 lap zselatin, fél 1 kk chili por, 5 dkg marcipán
Bevonni: 15 dkg étcsoki, 1 tk kókuszzsír; 5 dkg fehér csoki, 3-4 tk kókuszzsír


A mandulát zsiradék nélkül serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük, finomra daráljuk.
Tálba szitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd a többi hozzávalót villával belekeverjük, végül kézzel összegyúrjuk.
Folpackba csomagolva legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Az aszalt áfonyát felaprítjuk, leöntjük a likőrrel, lefedve 1 órát érleljük.
A zselatinlapot egyenként annyi vízbe áztatjuk, hogy ellepje.
Közben a lekvárt felmelegítjük, a kinyomott zselatint feloldjuk benne.
Hozzáadjuk a chili port, a lecsöpögtetett áfonyát és az apró kockákra vágott marcipánt.
Kihűtjük.
A tésztát lisztezett lapon 3-4 mm vastagra nyújtjuk, 4 centis formával kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
190 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Nem szabad kiszárítani!
Rácsra téve kihűtjük, majd elosztjuk rajta a lekváros keveréket, és bevonjuk a vízgőz felett felolvasztott étcsokival.
Ha megszilárdult a bevonat, a fehér csokit is felolvasztjuk, hűtőzacskóba tesszük, egyik sarkán pici lyukat vágunk, így díszítjük vele a süteményt.
TIPP: Tapasztalatom szerint a fehér csokihoz jóval több kókuszzsír szükséges, mint az étcsokihoz, hogy könnyen tudjunk vele dolgozni.  Legalább 1 napot hagyjuk összeérni az ízeket, ez alatt az alap is igazán omlóssá válik. A lekvár édessége befolyásolja az ízét. Ezért kóstoljuk meg, és ha valaki túl fanyarnak érezné, tehet bele egy kis mézet. Bár vannak nagyon édes áfonyalekvárok is. Az enyém nem az volt, de nem adtam hozzá mézet, mert szerintem a chili csípősségéhez így jobban passzolt.




Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL