1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Puha karácsonyi mézeskalács receptek

Nyomtat Email

A karácsony egyik legjellegzetesebb aprósüteménye a mézeskalács. Ha e szerint a recept szerint készítjük, akkor egy szép felületű, puha süteményt tudunk készíteni. A receptet Herczeg Rita küldte a 2009-es karácsonyi receptversenyre.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 cs őrölt fahéj, vagy 6 kk mézeskalács fűszerkeverék, 15 g szódabikarbóna, 3 tojás sárgája, 1 dl langyos tej, 2 dl víz, 35 dkg méz, 15 dkg cukor, 10 dkg margarin (vagy vaj)
Hozzávalók a cukormázhoz: 1 tojás fehérje, 15-20 dkg átszitált porcukor, 8 csepp ecet

 

mézeskalács receptek
Tegyük a száraz elemeket egy nagy keverőtálba, és alaposan keverjük össze őket.
Majd adjuk hozzá a többi szoba hőmérsékletű alapanyagot, és vagy kézzel, vagy egy konyhai robotgép spiráljával morzsalékosra gyúrjuk össze az alapanyagokat.
Majd kézzel gyúrjuk egy tömbbé a tésztát. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a tál falától.
Ekkor tegyük legalább 3-4 órára pihenni a tésztát a hűtőbe.
Formázáskor két lehetőségünk van.
Ha kisebb figurákat szeretnénk kiszúrni, akkor kb. 3, ha nagyobbakat, akkor kb. 5 mm vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát. A tészta kb. kétszeresére fog megnőni a sütés során.
Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 8 perc alatt készre sülnek a sütemények.

A cukormáz receptje: a mázhoz nagyon finom szemcséjű porcukor szükséges. Ehhez a porcukrot átszitáljuk apró lyukú szűrőn. A tojásfehérjét verjük fel félig habverővel, majd kanalanként dolgozzuk bele a porcukrot. Akkor jó a máz, ha a felemelt habverőről már csak egészen lassan folyik le. Ekkor keverjünk hozzá még 8 csepp ecetet, ami megakadályozza majd a cukor kikristályosodását. Kicsi tojást válasszunk, abból is sok máz lesz. Lehetőleg kézi habverőt használjunk, a géppel felvert máz folyóssá válhat.


Hozzászólások  

 
#4 Kiss Boglárka 2014-12-18 18:23
ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggggggggggggg ggggg
Idézet
 
 
#3 Bézi Anikó 2013-12-22 17:30
Hol lehet venni márkás mézeskalácsform nát???
Idézet
 
 
#2 Bézi Anikó 2013-12-22 17:27
Puszi nektek, nagyon finom volt! :)
Idézet
 
 
#1 Guest 2012-12-21 16:51
Mi az az "egy cs"? A fahéj mennyiségére értve. : ) Csipet, vagy csomag?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS