1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

A sajt is kiválthat ételérzékenységet

Email

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb Imádod a sajtokat, de gyakran érzed az elfogyasztásukat követően rosszul magad? Megfájdul a hasad? Felpuffadsz? Esetleg nem tudsz megfelelően koncentrálni a feladataidra? Sajnos előfordulhat, hogy éppen a nagy kedvencedre, a sajtra (azaz a felhasznált tejtermékre) való ételérzékenység áll a tünetek mögött. Javasolt ilyenkor utánajárni, van-e laktózérzékenységed, vagy tejallergiád.


sajt


Kimondottan sajt intolerancia nem létezik. Amire érzékeny lehetsz, az legtöbb esetben a tehéntej, vagy az a tejféle, amiből a sajt készül. A tejtermék és a sajt érzékenység tehát egy és ugyanaz, vagyis a tejfehérjére reagál rosszul, kellemetlen tünetekkel a szervezeted. A tejnek több összetevőjére is érzékeny lehetsz: tejcukor (laktóz), tejfehérje (kazein) vagy a savó. Ám egyszerre ezek közül több is problémát okozhat, nem minden esetben csak egy a ludas.

Mindegy, hogy milyen sajtot eszel, utána rosszul érzed magad?


Ebben az esetben valószínűleg a tejfehérje az, ami gondot okoz. A kazein az a fehérje, ami az aludttejben természetesen előfordul, ez segít abban, hogy a folyékony halmazállapotú tejből szilárd finomság, például sajt készülhessen. A tejtermékekre való érzékenység tipikus tünetei a haspuffadás, a hasi fájdalom és a „ködös elmeállapot”, amikor nem tudsz jól koncentrálni és mentálisan sem vagy teljesen tiszta.

Az is előfordulhat, hogy csak bizonyos sajtok elfogyasztása után vagy rosszul. Ilyenkor több, mint valószínű, hogy a laktóz, vagyis a tejcukor okozza a problémát. A sajtok érlelésük során ugyanis jelentősen veszítenek laktóz tartalmukból. A kemény sajtok, például a parmezán vagy a cheddar alig tartalmaz, míg a friss sajtok, mint a mozzarella vagy a feta bővelkednek tejcukorban. Így, ha laktóz intoleranciád van, részesítsd előnyben a kemény sajtokat, ám az is előfordulhat, hogy ezeket sem fogod tolerálni. Ahány ember, annyi reakció.

A YorkTest Food&DrinkScan programjával gyorsan választ kaphatsz arra, hogy a tejfehérjére érzékeny vagy-e, tehát hogy ehetsz-e sajtot, vagy jobb, ha vigyázol vele. A teszt ugyan a laktózérzékenységet nem mutatja ki, ám a tejre mindenképpen kideríti a reakciódat. (Tehéntejre a YorkTest Lite teszt is szűr!)

A sajt, azaz a tejtermék intolerancia tünetei a következők:
•    Puffadás
•    Hasfájás
•    Gázok
•    Hasmenés
•    Akné
•    „Ködös elme”
•    Ekcéma

Forrás: www.yorktest.com
RECEPTEK

Add a Startlaphoz