1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

3 tanács az idénygyümölcsök egészséges elrakásához

Email

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb 

 

Azok, akik ősszel, és télen is szeretnék élvezni a szezon kedvenc gyümölcsinek fogyasztását, már most lássanak hozzá az eltevéshez. Itt olyan tippeket osztok meg veletek, amelyek segítségével egészségesebben, és változatos módon tehettek el meggyet, cseresznyét, ribizlit, szedret, vagy akár egrest. Ezeket a finomságokat nem csak a nagyobbak, de a legkisebbek is élvezhetik a későbbiekben.

 

A gyümölcsök eltevésekor figyeljünk arra, hogy minőségi, természetes alapanyagokat használjunk. Lehetőség szerint törekedjünk arra, hogy minél egészségesebb, és kevésbé kalóriadús formában tartósítsuk a finomságokat.

 

I. - Lekvár, és szörp készítése mézzel


Akár hogy is vesszük, valamilyen édesítőre szükség van ahhoz, hogy tartósíthassuk a gyümölcsöket lekvár formájában. Talán kevesen tudják, de a cukor helyett élő (vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben gazdag) aromás mézzel is lehet lekvárokat tartósítani. A mézből átlagosan kevesebbet teszünk a lekvárokhoz. Nem csak azért, mert drágább, hanem mert ebből kevesebb mennyiség is sokkal finomabb, aromásabb lekvárt eredményez.Bodza lekvár szederrel

Hozzávalók: 1 kg szeder, 1 kg friss, érett bodza bogyó, ½ kiló savanykás alma, 1 kg akácméz (ízlés szerinte lehet több, vagy kevesebb), 1 tk reszelt gyömbér

Az alma héjából, és magházából pici víz hozzáadásával készítsünk sűrítő anyagot (pektin).
Ehhez főzzük puhára ezeket, majd passzírozzuk át (Az almapektin készítése fotókkal ITT olvasható).
A maradék almát kockázzuk fel.
A bodzabogyókat legegyszerűbben egy villa fogai segítségével, fejtsük le a virágról.
Az alma kockákat, és a bogyókat keverjük össze, majd főzzük össze.
Adjuk hozzá az almapürét, és további 30 percig, folyamatos kevergetés mellett főzzük.
Ez után adjuk hozzá a gyömbért, és a mézet is.
Legvégül forraljuk fel ismét.
A kész lekvárt kigőzölt üvegekbe, légmentesen lezárva tegyük száraz dunsztba.

Még több lekvár:
Feketeerdő lekvár
Áfonyás, ribizlis almalekvár

Ribizli szörp

Hozzávalók: ½ l ribizli lé, ½ l víz, 1 kg akácméz
A ribizlit összenyomkodjuk, és 1-2 napig meleg helyen erjesztjük.
Majd egy ruhán (gézlap, textilpelenka, konyharuha) keresztül átcsepegtetjük.
Felforraljuk a vízzel együtt, és belekeverjük a mézet.
Végül újra forralunk rajta egyet.
Kigőzölt üvegekbe öntjük, és száraz dunsztba tesszük.
A mézes ribizli szörp készítése fotókkal ITT olvasható!

Ajánlott cikk
: Lekvár, és dzsem készítése kezdőknek

II. - Télen is együnk friss, zamatos gyümölcsöket: fagyasztás

Ha van egy nagyobb fagyasztószekrényed, vagy akár több is, feltétlen tegyél el meggyet, málnát, ribizlit, egrest, áfonyát fagyasztva is. Ez a legjobb módja annak, hogy a gyümölcsöket eredeti ízükben fogyaszthassuk az év bármely szakaszában is.Ezekből a gyümölcsökből télen is készíthetünk finom gyümölcslevest, süthetünk gyümölcsös piskótákat, süteményeket.

Ha kisbabád van, de most még nem ehet ezekből a gyümölcsökből, feltétlen fagyassz el maroknyi mennyiségeket legalább a meggyből, áfonyából, mert ezeket a gyümölcsöket viszonylag korán be lehet illeszteni a kicsit étrendjébe. Az alma, és a banán mellett milyen jól fog jönni pár igazán finom falat a kicsidnek.

TIPP: Turmixolj le meggyet nagyon finom pürére. Kis műanyag, kb 2 dl-es poharakba adagol, és fagyaszd le. Télen a kisbabádnak burgonyához, rizspéphez, banánhoz adhatod.


Ajánlott cikk:
Télen is adjunk nyári gyümölcsöket a babáknak


III. - „az alma kazalba, a szilva, aszalva….”


Azoknak, akik nem rendelkeznek sem nagy kamrával, sem fagyasztó szekrénnyel, megoldást jelenthet az aszalás. Egy barátnőm, aki rendszeresen aszal gyümölcsöket, azt mondta egyszer, hogy zongorázni lehet a különbséget a házi, és a bolti aszalványok között. Az elektromos aszaló berendezéseknek hála, mára már bárki kedvére aszalhat, akár egy nagyvárosi panellakásban is.
Május-június táján leginkább a meggyet, és a cseresznyét érdemes aszalni.

A meggyet egészben érdemes az aszalóba tenni. Amikor elkezd ráncosodni, ki kell kapcsolni, és meg kell várni, hogy kihűljön. Ekkor kimagozzuk, és újra betesszük az aszalóba. Az aszalás folyamán többször cserélgetni kell a tálcákat (3-5 óránkén). Akkor jó az aszalt meggy, ha nyomásra nem ereszt már levet. Viszont arra is figyeljünk, hogy ne legyen túl száraz, mert az aszalt meggy nem tud könnyen nedvességet visszavenni.

TIPP:
- A cseresznyét hasonló módon lehet aszalni. Viszont, ha kevésbé leveses (ropogós, keményebb), akkor már előre ki lehet magozni.
- Ha megfogja a magozás közben a gyümölcs a kezünket, legkönnyebben citromlével tudjuk lemosni.
A cikk összeállításában köszönet Mariann barátnőmnek: Mariann reformkonyhájaRECEPTEK

Add a Startlaphoz