1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Spárga elkészítése, feldolgozása

Email

Felhasználói értékelés: / 2
GyengeLegjobb 

 

Nagyon megörültem, amikor először megláttam a zöldséges pulton az egyik kedvenc zöldségemet, a zöld spárgát. Nem csak finom, és látványos ez a zöldség, de egészséges is. Jelentős a fehérje, foszfor, kálium, kalcium tartalma, sőt az elmúlt századokban afrodiziákumként tartották számon. Lássuk, hogyan érdemes feldolgozni, megtisztítani!

spárga eékészítése

Kétféle spárga kapható: az élénk zöld színű, és a fehér spárga. Én a zöldet jobban kedvelem, ezért most a zöld spárgán keresztül mutatom be, hogyan érdemes megtisztítani, előkészíteni a főzésre. A spárga úgy néz ki, mint egy vastagra dagadt, zöld, vagy fehér búzaszál, vagy akár egy orgona sípja.
A vastag szára is ehető, de csak a zsengébbik része.
A virága (kalásza) szintén ehető. A virágába viszont igencsak bele tudja magát ásni a por, és a kosz, ezért bő vízben alaposan ki kell tisztítani. Ám a legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhat, hogy a végén egy kicsi homok mégiscsak ropogni fog a fogunk között.
A spárga fás részét el kell távolítani. A leggyakrabban ezt a részt levágják, ott, ahol a lilás árnyalatú rész elválik a teljesen zöld, vagy fehér résztől. De sokkal egyszerűbb ennél, ha fogjuk, és két kézzel meghajlítjuk a spárgát. Ahol eltörik, onnan felfelé fogyasztható a zöldség.

spárga eékészítése

A zöld spárgát nem kell meghámozni, viszont a fehéret érdemes, és kell is hámozni. Ezt egy kis kés segítségével, vagy egy krumpli hámozó segítségével tudjuk a leginkább megtenni.
Ha levesként szeretnénk felhasználni, akkor vágjuk kis darabokra.
Ha egyben szeretnénk megfőzni, például salátához, akkor kössük szoros kötegbe, és állítsuk a vízbe. Fontos, hogy ne főzzük túl soká, egyesek szerint 15 percnél semmiképpen sem tovább, mert akkor szétesik, összeesik, és nem tálalható.
Én azt tapasztaltam, hogy 10 perc alatt egészen puhára fő a zöld spárga, 5 perc alatt roppanósra főzhető.
Hozzászólások  

 
#1 Dius 2012-03-25 08:30
Én is imádom a spárgát :) és én is nagyon megörültem neki, hogy a közelünkben és a napi útvonalamba eső zöldségesnél is árulnak már. Egyszer ettem egy nagyon finom natúr szárnyas grillezett szeletet spárga mártással, ilyesféle recepted is van esetleg?
Köszönöm szépen!!!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL