1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Provancei hagymalekvár levendulával recept

Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 

 


Tudja? A hagyma réteges, ahogyan Shrek mondaná, azaz sokoldalú. És egészen különleges dolgok is készíthetők belőle, mint például ez a levendulás lekvár, amit húsok, halak mellé ajánlok, vagy akár salátaöntetbe keverve.

 

Provancei hagymalekvár levendulával recept.

Hozzávalók: 1 dl olíva olaj, 1 kg tisztított vöröshagyma, 1 dl almaecet, 130 ml méz, 1-1-1 tk morzsolt kakukkfű, rozmaring és só, 1 ek aprított levendula


A tisztított szeletekre vágott hagymát kezdjük el párolni az olíva olajon.
Ebben az esetben figyeljünk arra, hogy a hagyma véletlenül se piruljon meg, mert az a célunk, hogy szép világos maradjon.
Legjobb, ha dupla falú, thermo edényben készítjük, fedő alatt, maximum 80 fokon.
10 perc párolás után adjuk hozzá az ecetet, és a hagymát, valamint a levendula kivételével a fűszereket is.
Fedő alatt további 30-40 percig pároljuk.
Amikor szinte már krémesre puhult, turmixoljuk le, és a legvégén keverjük bele az aprított levendulát.
TIPP: A szárított levendula virágot legegyszerűbben úgy tudjuk aprítani, ha virágjaira szedjük, rátesszük egy sima, és nagy felületű lapra, pl. gyúródeszkára. Majd egy nagy és igen éles pengéjű késsel kezdjük el aprítani úgy, hogy a kést rányomjuk a fára, a hegyénél ráfeszítjük a vágófelületre, a másik (nekem jobb) kezünkkel pedig erősen föl-le mozgatjuk.
A lekvárt kigőzölt üvegekbe töltsük bele. Praktikusan 1-1,5 dl-es üvegeket ajánlok. Majd tegyük rá a tetőket, fordítsuk meg egy pillanatra, és mehetnek száraz dunsztba. Ha csak azonnali fogyasztásra készítjük, akkor a hűtőben elég tárolni, és nem kell dunsztolni.

 
RECEPTEK

Add a Startlaphoz