1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Mézes-mákos-citromfüves baracklekvár recept

Email

Felhasználói értékelés: / 0
GyengeLegjobb 

 


Ennek a receptnek az ötlete egy ismerősömtől származik. Amikor írt róla, rögtön eldöntöttem, hogy elkészítem a magam verzióját belőle. Nem bántam meg, és már ezernyi ötletem van rá, mikhez fogom a későbbiekben felhasználni.

 

Mézes-mákos-citromfüves baracklekvár

Hozzávalók: 3,5 kg sárgabarack, 30-45 dkg méz, 1 csokor friss citromfű, 2 ek darált mák, zselésítő


TIPP: A méz nagyon aromás, természetes édesítő. A kristálycukornál sokkal ízletesebb, karakteresebb, és elég belőle kevesebb mennyiség is. 1 kg gyümölcshöz, a gyümölcs saját cukortartalmától, és az ízlésünktől függően, 1-1,5 dl méz hozzáadása szükséges. Zselésítésre használhat szokásos zselésítőt, de ha valami reformosabb megoldásra vágyik, használhat stabarkot. Ezt a növényi zselésítőt reform boltokban lehet beszerezni, és 1 kg gyümölcshöz kb. 10 grammra van belőle szükség

A barackokat mossuk meg alaposan, hogy a szennyeződések lejöjjenek.
Én fürtős-bogyós gyümölcsmosóval mostam őket át, így minden vackot eltávolítottam róluk. Ez azért volt fontos, mert nem bíbelődtem a barackok hámozásával.
Csak kiszedtem a magokat, kisebb darabokra vágtam, és mehettek a turmixba.
A leturmixolt sárgabarackokat egy fazékban felforraltam az aprított, friss citromfűvel együtt.
Amikor már bugyborékolt, forrt, hozzáadtam a mézet és a zselésítőt is.
2-3 percig főztem, majd lehúztam a tűzről, és belekevertem a darált mákot is.
A lekvárokat kigőzölt üvegekbe töltöttem.
Amikor rátekertem a kupakokat, fejükre fordítottam picit a lekvárokat, majd mehettek a száraz dunsztba.




Hozzászólások  

 
#7 monikah 2011-08-19 07:27
Én cukor nélkül főzöm be a lekvárokat. S csodák csodája, minden tartósítószer nélkül akár évekig is elállnak.Pedig még csak fejre sem állítom az üvegeket :)
Idézet
 
 
#6 Éva2 2011-07-03 06:51
Kedves Rita!

OLvastam erre egy jó módszert. Mindenféle édesítés nélkül teszik el a lekvárokat, és ha nem volt elég édes a gyümölcs, felbontás után édesítik mézzel. Még nem próbáltam, így tapasztalatom nincs róla. Én gyümölcscukrot használok répacukor helyett, de abból is keveset a befőzéshez.
Idézet
 
 
#5 Rita Konyhája 2011-07-02 16:46
Kedves Piros! A címszót belinkeltem. Sajnálom, hogy nem tudtam azonnal reagálni a kérdésére, de elfoglaltságom volt. Mindene esetre jó helyen találta meg.
Idézet
 
 
#4 Piros 2011-07-02 09:46
Megvan!
(Hamarabb is megtehettem volna...)
Ha esetleg más sem tudná, mi ez a gyümölcsmosó:
http://www.egeszsegestaplalkozas.eu/gyumolcsmoso.php
Idézet
 
 
#3 Piros 2011-07-02 09:40
Kedves Rita!
Mi fán terem az a fürtös-bogyós gyümölcsmosó ?
Idézet
 
 
#2 Rita Konyhája 2011-07-01 18:06
Kedves Éva! Tökéletesen igazad van. Ám ahogyan láthatod, itt az aromájára szerettem volna felhívni a figyelmet. Itt a mérhetetlen cukorfogyasztás sal szemben szerettem volna egy másik alternatívát mutatni. Sajnos csak forró lekvárt lehet csíramentesen lezárni üvegbe, így a mézet csak forrón tudtam belekevrni. Viszont így kihagyható a tartósítószer, ami egy kicsit lényegesebb ebben az esetben.
Idézet
 
 
#1 Éva2 2011-07-01 17:44
Óriási hiba!! A méz a forróságban mindent elveszít, ami miatt jó és egészséges!!! Soha nem szabad forró ételbve, italba mézet tenni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL