1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Tökéletes házi ketchup

Email

Felhasználói értékelés: / 1
GyengeLegjobb 


Tetszik, nem tetszik, a ketchup szinte beleforrt a közízlésbe. Mindenre ráteszik, mindent belemártogatnak, de valahogy számomra túl egyszerű, és ízetlen a bolti ketchup. Sokáig kísérletezgettem, mire megtaláltam a saját ízlésemnek is megfelelő változatot. Kell bele anyag, de az íze kárpótol mindent. Ráadásul alapként szolgálhat a sok mindenki által oly nagyon imádott olasz tésztákhoz is. Ez több, mint egy ketchup, ez egy tökéletes paradicsommártás. Amilyen finom, olyan egyszerű elkészíteni ezt a háti ketchup receptet. Ha egyszer megkóstolta, akkor többet nem fog bolti mártást vásárolni. Így készül.


 

Gluténmentes
Tejmentes.
Adalékmentes.
Szójamentes.
Színezék mentes.



Hozzávalók a ketchuphoz:
2 kg paradicsom
0,5 kg alma
0,5 kg sárgarépa
0,5 kg hagyma
5 dl almaecet ( ha kevésbé ecetesen szeretjük, akkor 2,5 dl ecetet tegyünk bele)
0,5 kg bio nádcukor
6 ek só
1 dkg szemes bors
1 ek köménymag
2-4 szem szegfűbors
2-4 db babérlevél
5 dkg mustármag
1 dkg friss gyömbérgyökér


A házi ketchup készítése, bemutatása képekben


 

A házi ketchup készítése lépésről-lépésre



  • A zöldségeket mossuk meg alaposan, majd tegyük őket egy nagy (minimum 7 literes) fazékba.
TIPP: A Zöldségeket nem kell meghámozni, héjastól, nagyobb darabokra vágva tegyük fel őket főni.
  • A cukor kivételével adjuk hozzá az összes fűszert, és főzzük 1-1,5 órán át a zöldségeket fedő alatt.
  • Amikor minden jó puha, akkor passzírozzuk át, vagy egyszerűen turmixoljuk le őket.
  • A turmixolás szerintem praktikusabb, és kevesebb kézi munkát igényel. Ráadásuk így a fűszereket is beleapríthatjuk, és ez által markánsabb íze lesz a mártásnak.
  • A mártást tegyük vissza forrni, és adjuk hozzá a cukrot.
  • Majd kigőzölt üvegekbe (praktikusan 3 dl-es űrtartalmúakba) töltjük, és száraz dunsztba tesszük.


Ha mindent jól végzünk, akkor évekig eláll így a paradicsommártásunk.


Receptajánló:
Spenótos, túrós canneloni
Gombás, húsos ravioli
Tonhalas lasagne




Hozzászólások  

 
#1 Noémi 2014-08-25 09:36
Kedves Rita!
Már több receptedet kipróbáltam, nagyon jók, sokat segítenek a cukormentes étrendben.
A hétvégét készítettem el a fenti recept alapján a paradicsommártá st és a te recepted alapján született a kethup is. Mindkettő nagyon finom lett, a mártásból még több adagot kért a férjem, úgyhogy a héten még jópár adag fog készülni.
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad.
Üdv,
Noémi
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL