1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Zakuszka (zöldségkrém recept)

Email

Felhasználói értékelés: / 5
GyengeLegjobb 
A bio üzletek polcain láttam ilyen zöldségkrémet először, amiket vegetáriánusoknak ajánlanak leginkább. Pedig a hozzávalókat olvasva senkinek sem válna kárára, ha ilyeneket is fogyasztanánk gyakrabban. Ez egy autentikus erdélyi recept, amit kedves olvasóm, Jucus küldött be.Ebből a zöldségkrémből érdemes több üveggel készíteni, mert száraz dunsztba téve sokáig eláll, és így télen is élvezhetjük a zamatos zöldségek ízeit.

Hozzávalók10-12 üveghez: 5 kg padlizsán, 2kg vöröshagyma, 5 kg pritaminpaprika, 1 l olaj, 1 l paradicsomlé, 7-8 db babérlevél, só, bors ízlés szerint

A padlizsánt megsütjük. Legjobb, ha nyílt láng felett grillezzük, rácsra téve.
A hagymát, és a pritaminpaprikát daráljuk le, majd egy nagy lábosban az olajon dinszteljük meg (kb. 30 perc alatt készül el).
Ha ezzel is megvagyunk, tegyünk minden zöldséget, a paradicsomlével és a babérlevéllel együtt egy nagy lábosba, és kezdjük el lassú tűzön főzni. Kb. 1 órán át hagyjuk rotyogni, bugyborékolni. Ez folyamatos kevergetés mellett történjen, ellenkező esetben mindenfelé fröcskölődni fog a krémünk.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
10-12 db 3 dl űrtartalmú üvegek mossunk, gőzöljünk ki, majd szárítsunk meg. Ezekbe, még forrón szedjük bele a zakuszkát, zárjuk őket le, egyet fordítsunk rajtuk, majd tegyük őket száraz dunsztba, és hagyjuk őket ott kihűlni.

Száraz dunszt: egy lavórt, vagy kisebb kádat béleljünk ki pokrócokkal. Ebbe tegyük a forró üvegeket, A takarókkal fedjük be teljesen. Majd kb. 2 napig ne zargassuk az üvegeket. Ennyi idő alatt biztosan kihűlnek.

TIPP: A zakuszkát kisebb mennyiségben is elkészíthetjük. Ilyenkor arányosan csökkentsük az adagokat.

A receptet Antal Judit (Jucus) küldte Erdélyből. Köszönjük!

 
RECEPTEK

Add a Startlaphoz