1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Fejes káposzta hatása - jó fej zöldségek télre

PDF Nyomtat EmailA fejes káposztának kétféle változatát ismerjük, a zöldet és a lilát (vagy más néven vörös káposztát). Tulajdonságaikat nézve mondhatjuk, hogy a káposzta nem csak étek, de gyógynövény is egyben, ezért érdemes minél rendszeresebben fogyasztanunk. Nézzük is, mi minden áldásos hatása van ennek a végtelenül egyszerű zöldségnek.


fejes káposzta


A természetes téli vitaminpótlás megoldásakor a déli gyümölcsök mellett gondoljunk a káposztára is, hiszen több C-vitamin található benne, mint mondjuk a narancsban. Érdekességképp jó, ha tudjuk, hogy a lilakáposztában 6-8-szor több a C-vitamin, mint a zöld testvérében.

A káposzta egyik legnagyobb gyógyhatását a benne található kénnek köszönheti, mert a kén melegít, és elpusztítja a parazitákat, tisztítja a vért is.

Amennyiben az emésztőrendszerünk jól, illetve megfelelően működik, a káposzta fogyasztásának nem szabadna problémát okoznia. Édes-csípőssége jótékony hatással van a gyomorra, javítja az emésztést.

A fejes káposzta további jótékony hatásai:


-    a torzsájában lévő bioflavonoidok a C-vitaminnal együtt erősítik a véredények belső falát
-    található bennük tejsavak, flavonoidok
-    U-vitamin tartalma fekély elleni anyagot tartalmaz
-    jótékony hatással lehet az ingerlékenység kezelésére
-    a káposztából készülő levest a népi gyógyászatban használják megfázás, szamárköhögés kezelésére is
-    tartalmaz még jódot, E-vitamint, és kalciumot is

TIPP: A káposzta külső leveleit sokan nem használják fel, mert ízé kissé kesernyés, holott erre az ízre is szükség van, ráadásul a külső borítóleveleikben gyűlik össze az értékes E-vitamin, ami 3-szor annyit tartalmazhat belőle, mint a belső levelek. Éppen ezért ne dobjuk ki ezeket az értékes falatokat sem.

A fejes káposzta felhasználása


A káposztát esszük nyersen, főve, fermentálva (savanyú káposzta). Készíthetünk belőle levest, főzeléket, és ott vannak a nagy magyar klasszikusok, mint a székelykáposzta, gombócos káposzta, káposztás tészta, dinsztelt káposzta, almás vagy vörös áfonyás párolt lilakáposzta, és ne feledkezzünk meg a paradicsomos káposztáról sem. Vékonyan felszeletelve sokféle salátához adható. Egyszóval felhasználása számtalan, csak a fantáziánk szab határt, hogyan s miként fogyasszuk rendszeresen ezt a fantasztikusan egészséges zöldséget.

Káposztás receptek a Rita konyháján! Használd egészséggel!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

RECEPTEK

Add a Startlaphoz

HÍRLEVÉL