1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

A köles elkészítése, köles receptek

PDF Nyomtat Email
A kölesről már tudjuk, hogy egy szuper gabona, és hogy aki odafigyel az egészségére, annak rendszeresen érdemes fogyasztania. De mit is kezdjünk vele, hogyan készítsük elő, milyen recepteket, ételeket, vagy akár édességeket készíthetünk belőle?

Mi a köles?


A köles, ősi (ál)gabonánk, a reform táplálkozás egyik nagy üdvöskéje. Mekkora szerencse, hogy így „felkapta” a divat, mert hát valljuk be, tényleg nagyon egészséges, és rendszeres fogyasztásával jobb fizikai állapotba hozhatjuk magunkat. És mivel „tudatos” fogyasztó vagyok, tudatosan keresem, szinte megszállottan kutatom (némi szerénységgel mondhatom, fejlesztem) azokat a recepteket, amik által egy-egy reform élelmiszer igazán ízletessé tehető.

Pfúj, párolt köles…!?
Na ezt a kijelentést már hallottam párszor. És ha nagyon mélyen magamba nézek, és háttérbe szorítom az eszemet, ami tudatosan elfogad mindent, ami hasznos, akkor lényegében igen, mondhatom, hogy a klasszikus sós vízben párolt köles nem egy csúcsgasztronómiai élmény. De semmi esetre sem rossz, és a párolt köles alapja lehet rengeteg ételnek.

Hol szerezheted be a kölest?

A kölest egyre több helyen be lehet szerezni. Hipermarketekbe, szupermarketekbe, bio, illetve reform üzletekbe, webáruházakba. Ha kisebb községben élsz, és nincs a környéken ilyen üzlet, akkor is ott van az internet. Manapság teljes biztonsággal lehet a világhálóról rendelni. Érdemes több fél kilós kiszerelést beszerezni, mert ha rákapunk a köles lehetőségeire, akkor gyorsan fogynak a készletek.

TIPP: A bontott köleses zacskót vagy befőttes gumival húzzuk össze, vagy tegyük jól záródó dobozba. Ez nagyon fontos, mert ahol sok a gabona, ott könnyen megjelenhetnek a gabona molyok is.

A köles elkészítése, előkészítése

Ha pergős szemű kölest szeretnénk készíteni, akkor 100 g kölest 3 dl vízben pároljunk meg.

Párolt köles recept 1
Párolás előtt hideg, folyó vízben mossuk át a hántolt kölest.
Tegyük fel forrni a vizet, majd keverjük bele a kölest. Ha újra forr, vegyük takarékra, fedjük le, és mint a rizs esetében pároljuk puhára. Várjuk meg, amíg teljesen felszív minden folyadékot. Ha bevonatos (pl. kerámia bevonatos) edényben készítjük, akkor kevergetni sem kell. Ha hagyományos edényben készítjük, akkor azért a párolás vége felé keverhetünk rajta egyet, nehogy odaégjen. Amikor teljesen felszívta a vizet, húzzuk le a tűzről, é lefedve hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, finoman a kezünkkel szétmorzsolható, ilyenkor szemekre szétesik. Ezt az alapot gyakorlatilag bármihez használhatjuk. Tiszta, fedett dobozba zárva ez a párolt köles 3-4 napig eláll a hűtőben. Érdemes egy nagyobb adagot készíteni, és azt folyamatosan felhasználni az ételekhez. A cikk folytatásában a receptekre is adok ötleteket.

Párolt köles recept 2
Gyakorlatilag ugyan úgy készül, mint az előbb leírtakban, azzal a különbséggel, hogy pici olajon először megpirítjuk az átmosott kölest, majd ezt követően felöntjük a vízzel.
Ha csak natúr köretként szeretnénk a kölest felhasználni, akkor az olajon dinsztelhetünk aprított salottát, újhagymát, vöröshagymát is.

Párolt köles recept 3

A kölest megpárolhatjuk tejben is az első recepthez hasonlóan. Ezt az alapot inkább desszertekhez használjuk fel, de természetesen a vízben párolt verzió is remekül hasznosítható az édességekben is.

Bombabiztos receptek kölesből

A párolt kölesből szinte minden készíthető, ami rizsből. Sőt! A felhasználása csak a képzelőerőnkön múlik. Az én kedvenceim ezek! Próbálja ki Ön is bármelyiket!
A párolt köles kifejezetten ajánlott kisbabák, és gyerekek táplálkozásában is. A párolt köles bébiételbe turmixolva remek, ízletes, gluténmentes energiaforrás a legkisebbeknek is.
Köles felfújt recept
Túrós pite kölessel recept
Kölesfasírt recept
Köles körözött receptTovábbi kipróbált köles receptek gyűjteményét itt találod!
RECEPTEK

Add a Startlaphoz